UMTS uit buurt van woningen, BN De Stem

zaterdag, 02 september 2006 - Categorie: Berichten Nederland

BN De Stem 1 september 2006

Door Wim van den Broek

Vrijdag 1 september 2006 - ZEVENBERGEN - De gemeente Moerdijk zal geen UMTS-masten plaatsen binnen een straal van vierhonderd meter van woningen. Tot dat verbod kwam de meerderheid van de gemeenteraad gisteravond. Een motie werd met zestien tegen negen stemmen aangenomen.

GroenLinks, Onafhankelijk Moerdijk en de ChristenUnie maken zich al enkele jaren zorgen over de gezondheidseffecten van de masten op de bevolking. De UMTS-masten zorgen voor een optimale bereikbaarheid van de mobiele telefonie door middel van elektronische velden. Ontelbare onderzoeken zijn er reeds gedaan naar de effecten op de volksgezondheid.

Tot een totaal verbod van UMTS-masten willen de drie fracties niet gaan. ''Er hoeft maar n regeltje aan toegevoegd: geen zendmasten op minder dan vierhonderd meter van de huizen'', zei Wim de Pijper (GroenLinks). VVD en SP gingen mee in de motie, vanwege de voortdurende onrust over dit onderwerp.

Dekking

''Waar rook is, is vuur.'', meende SP-voorman Chris Verschuren, die na een Zwitsers anti-UMTS-rapport begreep dat er een nieuw netwerksysteem op de markt komt. ''Dan is het meteen gedaan met deze wijze van dekking.'' Voor het CDA biedt het woud aan onderzoeksrapporten nog steeds geen soelaas.

Fractievoorzitter Jan Reijnders voelde er niets voor om ''veiligheidshalve'' per direct de telecommunicatiebedrijven beperkingen op te leggen. ''Deze zaak is nog niet voldoende uitgekristalliseerd. Het is weerbarstige materie, waarover het laatste woord nog niet is gezegd.'' De CDA-er had ook begrepen dat UMTS al weer gedateerd is. Nu de inkt van het coalitieakkoord - met deregulering als toverwoord - nog niet is opgedroogd, vindt Reijnders het niet gepast om meteen weer nieuwe regelgeving in te voeren. Hij kondigde aan tegen te stemmen als uitstel naar de eerstvolgende commissie niet bespreekbaar was. Daar wilden de indieners van de motie niet aan. Daarop stemde CDA en ook PvdA tegen.

Motie

Verantwoordelijk wethouder Louis Koevoets zat ook behoorlijk met de motie in zijn maag. ''UMTS-masten zijn in Moerdijk al helemaal ingeburgerd. Exploitanten, maar ook overheden willen optimale bereikbaarheid. Dat vinden wij nu belangrijker dan die vierhonderd meter.'' De gemeente gaat het volgens de wethouder nog moeilijk krijgen met de regel.

''Vierhonderd meter geeft nauwelijks mogelijkheden, terwijl de masten vaak ook privaatrechtelijk genstalleerd worden of in het vrijstellingsbeleid.'' Hij wilde er maar mee zeggen, dat het nog lastig kan worden om UMTS zonder meer tegen te houden op plaatsen dichtbij volkshuisvesting. Onafhankelijk Moerdijk wil binnen een paar dagen van de wethouder weten hoeveel masten er al staan in Moerdijk.

''Bereikbaarheid zegt mij niks'', aldus OM-raadslid Cees Huijssoon, ''Ik kijk eerst naar de gevaren voor de volksgezondheid.''Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie