Smartphones verzieken de mentale gezondheid van jongeren. Wanneer grijpen we in?

dinsdag, 05 september 2023 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: decorrespondent.nl/14753/smartphones-verzieken-de-mentale-gezondheid-van-jongeren-wanneer-grijpen-we-in/29abefc6-6d57-0c15-0ae0-7d5bb4a16008?
28 aug. 2023

Het levensgeluk van jongeren holt achteruit. De hoofdverdachte? De smartphone. Maar ouders, scholen en overheden kunnen samen ingrijpen.
Simon van Teutem

Wat was de afgelopen twintig jaar de meest ingrijpende verandering in ons dagelijks leven?

Het heeft de vorm van een creditcard, de grootte van een paspoort, en licht op als een glimworm. Niets heeft onze ontmoetingen, slaapritme, liefdesleven, winkelgewoontes, nieuwsconsumptie, schoollessen, vakanties, reizen, dinertjes en zelfs onze wc-bezoekjes zó veranderd als de smartphone.

Sinds het stenen tijdperk was menselijk contact voornamelijk een kwestie van fysieke onderonsjes. Maar de smartphonerevolutie heeft deze eeuwenoude gewoonte als een bulldozer aan de kant geschoven. We zitten midden in een gigantisch sociaal experiment, waarin tieners op dit moment de belangrijkste proefkonijnen zijn – dit is de meest beïnvloedbare doelgroep, en de allereerste groep ooit die opgroeit met de smartphone.

En tegelijkertijd zien we dat westerse tieners in een grote mentale gezondheidscrisis verkeren. Ze spreken minder met elkaar af, vertonen meer gedragsproblemen en zijn vaker depressief. De meest waarschijnlijke boosdoener? Juist, de smartphone.

Kortgeleden vierde de iPhone zijn 16de verjaardag. Nu de smartphone zijn puberteit heeft afgeschud, is het een goed moment om zijn invloed op het welzijn van kinderen te beoordelen. Het bewijs is overweldigend: smartphones en sociale media vormen een groot gevaar voor de mentale gezondheid van tieners. Het is tijd om in te grijpen.

Zie verder de link bovenaanLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie