Klucht in Apeldoorn: WEF smart city flopt door kapotte kastjes

woensdag, 08 maart 2023 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: indepen.nl/klucht-in-apeldoorn-wef-smart-city-flopt-door-kapotte-kastjes/
8 maart 2023

Apeldoorn, dat door het World Economic Forum (WEF) was aangemerkt als een van de eerste 35 smart cities voor de toekomst, heeft te maken met zware vertraging door broddelwerk en geblunder.

De vijfhonderd witte zendkastjes voor draadloze 5G-informatietechnologie, die overal in Apeldoorn al werden opgehangen aan lantaarnpalen zijn kapot. De leverancier, RadioLED, ligt onder het vergrootglas wegens mogelijke banden met Rusland.

Lek

,,Ik wéét dat de kastje leeg zijn’’, zegt raadslid Sytse Wiering van Lokaal Apeldoorn, de grootste partij in de gemeenteraad. Volgens hem is er sprake van gekneuter. ,,Ze voldoen niet aan de norm. Ze zijn niet waterdicht.’’ Bij regen blijken de ‘slimme’ kastjes gigantisch lek.

De witte doosjes die in 2021 door Apeldoorn nog aangeprezen werden als ‘state of the art’ moeten gevuld worden met zenders en ontvangers (kleine datacenters in lantaarnpalen) voor een nieuw draadloos communicatienetwerk voor gratis WIFI in de stad.

Hackers

Echter vanuit de bewoners in Apeldoorn klonk bij de uitrol direct zware kritiek: er was geen inspraakprocedure. Daarnaast rezen grote zorgen over de schending van de privacy, het verhandelen van data, hackers en massa surveillance.

Slimme camera’s en zenders zouden mogelijk kunnen inbreken in de mobiele telefoontjes van passanten. Ook was niet duidelijk wat RadioLED van plan was met de ingelezen data.

Apeldoorn bevestigt aan Indepen.nl dat het project ‘Smart City’ grote vertraging heeft opgelopen.

,,Het klopt dat de kastjes nog niet gevuld zijn met zogeheten multipoints. Als die erin komen, moeten ze inderdaad waterdicht zijn. Wat nu nog niet helemaal het geval is’’, aldus de gemeente Apeldoorn.

Poetin

De woordvoerder maakt bekend dat er bovendien al maanden onderzoek loopt naar mogelijke banden tussen het bedrijf RadioLED en Poetin. ,,We hebben gevraagd naar de betrokkenheid van Russische bedrijven bij RadioLED. Dit vanwege de informatieplicht die de gemeente heeft op basis van aanwijzingen van de Rijksoverheid. Maar ook vanwege zorgen die geuit zijn door bezorgde inwoners. Ook daar hebben we nog geen eenduidig antwoord op.’’

Zie verder de link bovenaanLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie