Defensie paste formules aan om Herwijnen als uitkomst te krijgen voor radartoren

zondag, 19 februari 2023 - Categorie: Berichten Nederland

SP in Eerste Kamer: ‘Defensie paste formules aan om Herwijnen als uitkomst te krijgen voor radartoren’

Bron: www.ad.nl/west-betuwe/sp-in-eerste-kamer-defensie-paste-formules-aan-om-herwijnen-als-uitkomst-te-krijgen-voor-radartoren~a228f34d/
18 febr. 2023

De SP in de Eerste Kamer noemt het schokkend dat er steeds meer informatie van Defensie naar boven komt, waaruit blijkt dat Herwijnen koste wat kost de omstreden militaire radartoren moet krijgen. ,,Er wordt steeds naar een doel toegewerkt. Dit rammelt aan alle kanten”, zegt Kamerlid Rik Janssen. ,,Dit mág je niet laten passeren.”

Defensie wil al jaren een nieuwe radartoren aan de Broekgraaf in Herwijnen. Hoewel de Tweede Kamer het ministerie liet weten daarmee niet in te stemmen en de opdracht gaf een andere locatie te vinden voor de omstreden radartoren, leek Herwijnen opgelucht te kunnen ademhalen. Dat was niet zo. De staatssecretaris zocht, maar vond geen geschiktere locatie. En Herwijnen staat sindsdien weer bovenaan het lijstje.

Volgens Janssen zou staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie er goed aan doen om op z’n minst de procedure rond de komst van de radar naar Herwijnen tijdelijk stop te zetten. ,,Er komen uit WOB-verzoeken nu zoveel stukken naar boven, op basis waarvan hij moet zeggen: pas op de plaats, de onderste steen moet eerst boven. Maar dat doet hij niet.”

Janssen, sinds 2019 lid van de Eerste Kamer en daarvoor jarenlang namens de SP gedeputeerde in Zuid-Holland, doelt onder meer op interne mails waarin ambtenaren van het ministerie elkaar op de hoogte stellen dat Herwijnen eigenlijk niet in het plaatje past. Zo staat er: ‘Kijk ik naar de zoekgebieden, dan zie ik dat alleen in de tweede versie Herwijnen er (nog net) invalt. Bij de eerste en de derde bij lange na niet. Misschien moet de formule nog een klein beetje worden opgepoetst om dat te bereiken? Ja, dit is natuurlijk dubieus als het een objectief onderzoek moet zijn.’

Zie verder de link bovenaan.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie