Wat staat het snelle 5G nog in de weg?

zondag, 03 april 2022 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.nrc.nl/nieuws/2022/03/25/wat-staat-het-snelle-5g-nog-in-de-weg-a4105227
25 maart 2022

Obstakels De veiling van 5G-frequenties in Nederland is opnieuw uitgesteld. Het plan moet terug naar de tekentafel, terwijl de netwerken staan te springen om supersnel internet. Wat speelt er?

Eigenlijk zou het komende maand gebeuren: de veiling van radiofrequenties die het Nederlandse mobiele internet een flinke duw in de rug geven. Je zou kunnen downloaden met honderden MB’s per seconde – veel sneller dan nu. Ook op drukke plekken, zoals stations.

Landelijke providers als T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo willen graag deze 3,5 GHz-frequentieband gebruiken. Daar worden meerdere blokken van radiofrequenties geveild, die genoeg ruimte bieden voor de vijfde generatie (5G) mobiele netwerken. Dat wordt volgens de netwerkaanbieders een ultrasnelle en betrouwbare verbinding die de volgende industriële revolutie ontketent, en de logistiek en de gezondheidszorg ingrijpend verbetert.

Dat zijn de beloftes. Maar tot nu toe komt er weinig van terecht.

De Europese Rekenkamer waarschuwde vorige maand dat de meeste EU-landen 5G te langzaam uitrollen. De EU legt lidstaten 5G-verplichtingen op om ervoor te zorgen dat de beloofde nieuwe internetdiensten op een uniforme manier zullen werken.

Nederland, dat zich graag laat voorstaan op uitstekende mobiele verbindingen, is volgens Europese maatstaven een middenmoter met de uitrol van 5G. Het Nationale Frequentieplan dat Nederland bedacht – dat de beschikbare bandbreedte toewijst aan verschillende toepassingen – werkt niet. Want zolang providers, satellietstations, lokale vergunninghouders en de netwerken van bijvoorbeeld de Rotterdamse haven en Schiphol elkaar in de weg zitten rondom de 3,5 GHz, kunnen die belangrijke frequenties in Nederland niet geveild worden. Daarom is de veiling uitgesteld.

Het ministerie van Economische Zaken moet zijn huiswerk opnieuw doen en het frequentieplan herzien. Het wachten is nu op een onafhankelijke adviescommissie, die met alle belanghebbenden spreekt en de tegengestelde belangen moet uitdokteren.

Dat is een lastige puzzel. Frequentieruimte is schaars, er zijn strijdige economische en politieke belangen. En ook de natuurkunde werkt niet mee om dat supersnelle internet van de grond te krijgen.

NRC sprak met belanghebbenden uit de telecomsector en onderzoekers van Agentschap Telecom, Dialogic en TNO om antwoord te krijgen op de vraag: wat staat sneller 5G in Nederland nog in de weg?

Zie voor het vervolg de link bovenaanLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie