Heibel rond komst zendmast in de kerk van Overasselt: ‘Niemand in dorp bij besluit betrokken’

vrijdag, 07 januari 2022 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.gelderlander.nl/berg-en-dal/heibel-rond-komst-zendmast-in-de-kerk-van-overasselt-niemand-in-dorp-bij-besluit-betrokken~a92d4244/
28-12-2021

OVERASSELT - Komt er een zendmast in de H. Antonius Abtkerk Overasselt? Die vraag splijt momenteel de regionale fusieparochie De Twaalf Apostelen. Het kerkbestuur is vóór, de gelovigen in het dorp juist tegen.

Mobiele provider KPN wil in de kerktoren in het dorp een zendinstallatie plaatsen om het mobiele telefoonverkeer te verbeteren. Daarbij vindt er meteen een update plaats: de kerktoren krijgt ook een plek in het zogenoemde 5G-netwerk van het bedrijf. Dat netwerk zorgt voor supersnel mobiel internet voor de modernste telefoons. Nu hangt er in een elektriciteitsmast in de buurt nog een installatie voor alleen 3G en 4G, maar het is volgens KPN technisch niet mogelijk die te moderniseren.

11.000 euro per jaar
Het bestuur van De Twaalf Apostelen én het bisdom zien de komst van de installatie ook helemaal zitten. De verhuur van de toren levert de parochie wel 11.000 euro per jaar op, en dat geld kan de kerk gezien het teruglopende kerkbezoek goed gebruiken.

De Overasseltse contactraad, de lokale vertegenwoordiging van de parochie die zich uitstrekt over de gemeenten Heumen en Wijchen, is echter tegen de komst van de installatie. In parochieblad De Apostelbode haalt de raad zelfs fel uit naar het overkoepelende bestuur. De leden vinden het niet gepast om een gewijd gebouw voor commerciële activiteiten te gebruiken en willen niet dat de kerk ‘een bron van onrust en/of onenigheid wordt’.

Straling
Dat laatste lijkt echter nu al het geval. Een aantal contactraadsleden vreest de mogelijke effecten van de straling van 5G op de volksgezondheid. Volgens hen zijn de laatste woorden daar nog niet over gesproken. De Gezondheidsraad acht het niet uitgesloten dat radiofrequente elektromagnetische velden bijvoorbeeld kanker en onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken, maar noemt dat vooralsnog ‘niet waarschijnlijk’.

Contactraadslid Adelheid den Hollander is inmiddels op persoonlijke titel een actiegroep gestart om de zendinstallatie tegen te houden. Volgens haar hebben zo’n twintig dorpsgenoten zich al bij haar aangesloten, waaronder ook ouders van kinderen van basisschool De Zilverberg. Die staat vlak bij de kerk.

Ziel
,,Het kerkbestuur heeft niemand in het dorp bij dit besluit betrokken”, zegt Den Hollander. ,,Of de koster maar even de deur wilde openmaken zodat KPN technisch onderzoek kon doen. Die top-down aanpak kán niet in deze tijd. ‘De kerk verkoopt zijn ziel’, zei een oude man al tegen me. Ik ben niet tegen 5G, maar tegen de stiekeme manier waarop dit gebeurt. Dit veroorzaakt tweedeling in het dorp, en het geld verdwijnt in de grote pot van de parochie.”

Zie verder de link bovenaan. Inkomsten voor de kerk gaan dus, zoals veelal, boven gezondheid van de burgers.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie