Door heel Apeldoorn hangen sinds kort witte kastjes aan lantaarnpalen

zondag, 05 december 2021 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.destentor.nl/apeldoorn/door-heel-apeldoorn-hangen-sinds-kort-witte-kastjes-aan-lantaarnpalen-maar-waarvoor-dienen-ze~a34ea3eb/

Apeldoorn moet eind dit jaar een openbaar wifinetwerk hebben, waar iedereen gratis gebruik van kan maken. Daar zet een Oostenrijks bedrijf momenteel op in.

Opeens hangen ze er, op allerlei plekken in Apeldoorn: witte kastjes aan lantaarnpalen. Hun functie: de stad aan een nieuw netwerk voor mobiel internet helpen.

De kastjes zijn opgehangen in opdracht van het Oostenrijkse RadioLED. De gemeente Apeldoorn stelt de lantaarnpalen ter beschikking, in ruil daarvoor legt RadioLED het netwerk aan op eigen kosten.
De kastjes zijn kleine zenders. Samen moeten ze een draadloosinternetnetwerk vormen, waarvan iedereen in Apeldoorn gratis gebruik kan maken. Dat wifinetwerk gaat volgens RadioLED-directeur Gregory Engelbrecht zowel buiten als binnen werken.

Zendertjes

In eerste instantie gebeurt dat met een snelheid die te vergelijken is met het 4G-netwerk van providers als KPN en Vodafone. Daarvoor worden nu zo’n 500 zendertjes (‘multipoints’) opgehangen. De apparaatjes staan nu nog uit, het systeem moet voor kerst helemaal klaar zijn. Dan zal ook het wifi-netwerk daadwerkelijk te gebruiken zijn.

De zenders zijn vergelijk­baar met een modem of router thuis, of je mobiele telefoon

Gregory Engelbrecht, RadioLED

In de loop der tijd zou de snelheid omhoog moeten gaan door nieuwe techniek en uitbreiding van het aantal zendertjes. Behalve voor het openbare wifinetwerk is het systeem ook voor andere communicatietoepassingen in te zetten. Zo kunnen bedrijven of andere organisaties er gebruik van maken, is het idee van RadioLED.

Verdienen

RadioLED heeft tot nu 1,7 miljoen euro in het Apeldoornse netwerk gestoken. Uiteindelijk zal dat een veelvoud worden, zegt Engelbrecht: rond de 17,8 miljoen euro. Dat moet terugverdiend worden door het netwerk ter beschikking te stellen voor die andere toepassingen.

De gemeente Apeldoorn betaalt niet mee aan het project. Wel heeft ze een samenwerkingsovereenkomst met RadioLED gesloten. De gemeente wil, onder aanvoering van wethouder Wim Willems (Lokaal Apeldoorn), aan de weg timmeren als zogenoemde smart city. Daarbij worden apparaten via het internet of een ander communicatienetwerk met elkaar verbonden, zodat allerlei gegevens beschikbaar zijn.

Verkeerslichten

Zo werkt Apeldoorn met sensoren die luchtkwaliteit of geluid meten. De informatie die daaruit voortkomt, kan bijvoorbeeld worden gebruikt om verkeersstromen anders te sturen. Het principe van smart city draait om dit soort toepassingen van nieuwe technologie: veel data vergaren om inzicht te krijgen en vervolgens eventueel te proberen dingen te verbeteren.

Straling

Over het netwerk van RadioLED is in de aanloop het nodige te doen geweest. Zo was er verwarring, omdat de gemeente aankondigde dat Apeldoorn als een van de eerste steden in Nederland een 5G-netwerk zou krijgen. Later bleek dat het – in elk geval in het begin – niet om zo’n systeem met supersnel internet gaat. De lokale politiek voelde zich niet goed geïnformeerd; wethouder Willems moest het ondertekenen van de overeenkomst met RadioLED uitstellen omdat er nog allerlei vragen waren, bijvoorbeeld over straling.

De gemeente Apeldoorn stelt dat het om zwakke straling gaat die binnen alle normen blijft. Engelbrecht zegt eveneens dat de multipoints zenders zijn met relatief laag vermogen. ,,Vergelijkbaar met een modem of router thuis, of je mobiele telefoon.’’

Apeldoorn wordt dus voor EHS personen onbewoonbaarLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie