Verzet vanuit de buurt tegen zendmast op het azc-terrein in Oisterwijk

vrijdag, 28 mei 2021 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.bd.nl/tilburg-e-o/verzet-vanuit-de-buurt-tegen-zendmast-op-het-azc-terrein-in-oisterwijk~a25c0372/
21 mei 2021

OISTERWIJK - Ook de plaatsing van een zendmast op het terrein van het asielzoekerscentrum in Oisterwijk roept verzet op. Volgens Marja Hilders is er veel onrust onder de ruim honderd bewoners van het villapark en het recreatiepark van de Hermitage.

Vlakbij keren bewoners van de wijk Waterhoef zich tegen plaatsing van een andere mast, nabij serviceflat Burghtweide. Die is nodig voor de C2000-communicatie van hulpdiensten.

Bij het azc gaat het om een 37 meter hoge 4G-mast aan de achterzijde van het terrein, tegen de Hermitage aan.

Infoavond
Het COA liet eerder weten dat na het uitschrijven van een online informatieavond op 29 april geen bezwaren vanuit de buurt waren gebleken. Volgende stap was het aanvragen van de omgevingsvergunning.

Volgens Hilders, voorzitter van de vereniging van eigenaren op het villapark, is de uitnodiging voor de infoavond echter in de spamfilter blijven hangen.

,,Er is met omwonenden geen omgevingsdialoog gevoerd”, meent Hilders. Van een ‘kruimelgeval’, waarbij de ruimtelijke procedure verkort is, kan volgens haar geen sprake zijn. ,,Er zijn veel ongeruste omwonenden. Wij gaan er iets aan doen.”

Er is met omwonenden geen omgevings­di­a­loog gevoerd

Het COA is ook elders in het land bezig om het 4G-netwerk uit te breiden. In Oisterwijk zijn Ziggo en Vodafone als providers in beeld. Volgens woordvoerder Anton Masteling kunnen ook omwonenden profiteren van een beter bereik voor mobiele telefonie en draadloos internet.

Oisterwijk en het COA verlengden vorig jaar hun bestuursovereenkomst met 2 jaar. Het COA hoopt daarna ook in Oisterwijk asielzoekers op te kunnen blijven vangen en wil dat combineren met meer functies op het terrein.

Voorzorgbeginsel
Hilders zegt daar echter geen klachten over te hebben. Wel maakt ze zich zorgen over de gezondheidsrisico's door straling, ook al is dat verband wetenschappelijk niet aangetoond. ,,Maar je kunt beter uitgaan van het voorzorgbeginsel.”

Hilders hekelt ook de ruimtelijke onderbouwing die het COA door Arcadis op heeft laten stellen. ‘Tegen een bosperceel aan en tussen twee kantoorgebouwen in’, zo wordt de locatie omschreven. ,,Het azc grenst niet aan een groenstrook, maar aan ons park”, vindt Hilders.

In het verleden is al eens een vergunning aangevraagd voor een zendmast op het azc-terrein. Die werd toen geweigerd omdat het bestemmingsplan plaatsing niet toestond. Volgens het COA is de noodzaak om bereikbaar te zijn sindsdien toegenomen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie