Buurt in Ootmarsum blijft strijden tegen zendmast: ‘Eerst opheldering over 5G’

vrijdag, 28 mei 2021 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.tubantia.nl/dinkelland/buurt-in-ootmarsum-blijft-strijden-tegen-zendmast-eerst-opheldering-over-5g~aabfdf48/
20 mei 2021

OOTMARSUM - Er komt een zendmast naast het zwembad De Kuiperberg in Ootmarsum. Maar de omwonenden blijven zich daartegen verzetten.

In een brief aan de gemeente Dinkelland willen ze dat de gemeente de vergunning intrekt, omdat de termijn waarbinnen KPN had moeten beginnen met de bouw van de mast is verstreken.

Argumenten
De aanvraag voor de zendmast op de flanken van de Kuiperberg dateert al uit 2016. De buurt procedeerde tegen de mast tot en met Raad van State die in 2018 uitsprak dat de mast er mag komen. Sindsdien is het stil. Een maand geleden is het fundament voor de mast gelegd, maar nu ligt het werk weer stil. „Dat verbaast ons ook zeer”, zegt Edwin Pikkemaat namens de omwonenden. „Eén van de argumenten voor de mast was dat er haast geboden was, omdat het mobiele bereik in met name Agelo heel slecht was. Dan zou je zeggen dat ze opschieten, maar nee dus.”

Reden
Omdat in de vergunning staat dat KPN binnen een half jaar moet beginnen hebben de buren weer bezwaar gemaakt. Dat bezwaar is alweer verworpen door de gemeente Dinkelland. „Het klopt dat de gemeente de vergunning na een bepaalde periode kan intrekken”, zegt wethouder Benno Brand. „Maar dat is alleen als er een zwaarwegende reden voor is. Dat is nu niet het geval, want de mobiele bereikbaarheid van Agelo is nog steeds slecht.”

Navraag
Brand heeft bij KPN navraag gedaan waarom de werkzaamheden op zich laten wachten. „Dat had te maken met corona, de ontwikkelingen rond 5G en het slechte weer van de afgelopen tijd”, zegt hij. „Inmiddels heb ik bericht gehad dat de mast er nu snel komt en voor half juni operationeel is.”

Opheldering
De omwonenden willen ook duidelijkheid over de vergunning. „We eisen dat de gemeente KPN houdt aan de vergunning zoals die is afgegeven”, zegt buurtbewoner Paul Hartgers. „In de vergunning staat bijvoorbeeld niets over 5G, daar willen we eerst opheldering over.”

Hartgers en Pikkemaat beseffen dat ze een kleine kans hebben dat de mast er alsnog niet komt. Hartgers: „Maar we zijn aan het traject begonnen en dan willen we het nu ook afmaken, zodat we achteraf niet kunnen zeggen dat we niet alles hebben gedaan tegen de komst van de mast.”Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie