Zeist geeft 15.000 euro aan inwonersgroep tegen straling: 'Wat wij niet kunnen voelen, ...

donderdag, 22 april 2021 - Categorie: Berichten Nederland

Zeist geeft 15.000 euro aan inwonersgroep tegen straling: 'Wat wij niet kunnen voelen, kunnen anderen best voelen’

Bron: www.ad.nl/utrecht/zeist-geeft-15-000-euro-aan-inwonersgroep-tegen-straling-wat-wij-niet-kunnen-voelen-kunnen-anderen-best-voelen~aa3634be/
21 april 2021

Zeist gaat Burgerinitiatief Stralingsbewust Zeist ondersteunen om mensen bij te staan die zeggen klachten te ondervinden van de straling van 5G-zendmasten. Dat doet ze in de vorm van een eenmalige subsidie van 15.000 euro.

Een aantal partijen in de Zeister gemeenteraad heeft al lange tijd
www.ad.nl/utrecht/is-er-binnenkort-een-meldpunt-voor-klachten-over-5g-straling-laten-we-het-nou-eens-serieus-nemen~ac6afe24/
de wens om een meldpunt in te richten voor mensen met stralingsklachten. Maar toen bleek dat GGD en huisartsen in de regio daar voor zichzelf geen rol in zien
www.ad.nl/utrecht/ggd-gemeente-en-huisartsen-willen-het-niet-doen-maar-partijen-in-zeist-houden-vast-aan-een-meldpunt~a8958eb8/
en ook burgemeester en wethouders niets voelen voor de oprichting van een meldpunt, gooiden ze het onlangs over een andere boeg.

,,Een grote groep Zeistenaren ondervindt nadelen van elektromagnetische straling. Wat wij niet kunnen voelen, kunnen andere mensen best voelen”, zei Karst Schuring van de PvdA in de gemeenteraad. ,,We willen dat de klachten serieus genomen worden en dat mensen advies en informatie kunnen krijgen over hoe ermee om te gaan. We willen de gezondheid en veiligheid van burgers serieus nemen.”

Actie Slotlaan
En dus stelden initiatiefnemers PvdA, Nieuw Democratisch Zeist, SP, Seyst.Nu en Zeister Belang voor om Burgerinitiatief Stralingsbewust Zeist bij te staan in het ‘ondersteunen, informeren en adviseren’ van inwoners die gezondheidsklachten ondervinden. De groep bezorgde inwoners van Zeist liet de afgelopen jaren al van zich horen. Voor het grote publiek was dat met een zichtbare actie tegen de uitbreiding van 5G-zendmasten op de Slotlaan.
www.ad.nl/utrecht/protest-in-zeist-eerst-een-onderzoek-naar-de-gezondheidsrisico-s-van-een-nieuw-5g-netwerk~af2121c0/ .

Scepsis is er nog bij partijen als VVD en D66. Zo merkt fractievoorzitter Walter van Dijk van de VVD op: ,,Dit lijkt een Zeister issue. Dat is enigszins tekenend. Het speelt niet in omliggende gemeenten. Dat zou reden kunnen zijn om terughoudend te zijn.” Toch stemde de gehele gemeenteraad in met de steun aan Burgerinitiatief Stralingsbewust Zeist.

Pieptoon
Voorzitter Myrthe Amons van het burgerinitiatief toont zich ‘natuurlijk heel blij’ met het raadsbesluit. Zelf ervaart ze geen klachten van straling, maar doordat een aantal mensen wel last heeft, raakte ze betrokken bij het burgerinitiatief van zo’n 30 inwoners. ,,Concentratieproblemen, niet goed slapen, hoofdpijn, een pieptoon in het oor”, somt ze de klachten op die veel van hen wijten aan elektromagnetische straling. ,,Opvallend is daarbij dat de klachten verdwijnen als iemand op een plek is met minder straling.”

Zelf voelt Amons zich ook bezorgd omdat de straling ‘hand over hand toeneemt’. ,,Niet alleen door straling van zendmasten, maar ook door die van de wifi-router thuis, slimme meters en noem maar op”, zegt ze. ,,Ondertussen is er onder wetenschappers nog discussie, er is nog geen eenduidig antwoord op de vraag of straling slecht is voor de gezondheid.”

Nu word je vaak nog argwanend bekeken als je zegt dat je last hebt van straling. Dat voelt machteloos en dat willen we voorkomen
Myrthe Amons


Duidelijk gezicht
De komende tijd hoopt Amons het Burgerinitiatief Stralingsbewust Zeist met medestanders een duidelijk gezicht te geven. ,,Zodat mensen ons weten te vinden, ergens terecht kunnen waar ze gehoord worden en serieus genomen worden. Nu word je vaak nog argwanend bekeken als je zegt dat je last hebt van straling. Dat voelt machteloos en dat willen we voorkomen”, zegt ze.

Daarnaast hoopt het burgerinitiatief inzicht te krijgen in het aantal mensen dat klachten ervaart en in de plekken in Zeist waar klachten zich vooral manifesteren. ,,Is het bijvoorbeeld zo dat zich meer klachten voordoen in een flat met zenders op het dak?”

Overigens gaat ook wethouder Marcel Fluitman op verzoek van de gemeenteraad op onderzoek uit. Hij gaat het Agentschap Telecom vragen te onderzoeken of metingen in Zeist voldoen aan landelijke normen voor straling.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie