Man strijdt tegen 5G-mast op kerktoren Leende

donderdag, 07 januari 2021 - Categorie: Berichten Nederland

Man strijdt tegen 5G-mast op kerktoren Leende: ‘Ik ben echt niet zo’n geitenwollensokkentype’
Bron: www.ed.nl/cranendonck-heeze-leende/man-strijdt-tegen-5g-mast-op-kerktoren-leende-ik-ben-echt-niet-zo-n-geitenwollensokkentype~a3505eb2/

HEEZE-LEENDE - De KPN-zendmast op de kerktoren in Leende moet binnenkort deel uitmaken van het 5G-netwerk. Althans het telecommunicatiebedrijf heeft een verzoek bij de gemeente Heeze-Leende liggen om de mast te moderniseren. Wil van der Kruis vreest gezondheidsrisico’s.

Op veel plekken in Nederland worden zendmasten klaargemaakt voor het 5G-netwerk. Ook de zendmast van KPN op de kerk in Leende wordt gemoderniseerd. Het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende heeft aangegeven akkoord te zijn.

Ik ben echt niet zo’n geitenwol­len­sok­ken­ty­pe. Maar de straling wordt flink hoger en gaat verder dan 1 kilometer

Leendenaar Wil van der Kruis is fel tegen. Volgens hem heeft de nieuwe 5G-mast straks een grote impact op de volksgezondheid. Van der Kruis weet waar hij het over heeft. Hij heeft namelijk een bedrijf in audio- en videosignalen. Zelf heeft hij regelmatig klachten in de buurt van zendmasten. ,,Ik denk dat ik vanwege mijn werk met elektromagnetische stralingen een stuk gevoeliger hiervoor ben geworden. Dat ik een soort van allergie heb ontwikkeld.”

Gericht op mensen
Hij deed dinsdagavond zijn beklag in het gemeentehuis van Heeze tijdens de hoorzitting van de adviescommissie bezwaarschriften van de A2-gemeenten. Zijn grootste bezwaar is dat de straling van de nieuwe mast wordt gebundeld en wordt versterkt. ,,Ik ben echt niet zo’n geitenwollensokkentype. Maar de straling wordt flink hoger en gaat verder dan 1 kilometer. Bovendien wordt de straling gericht op mensen.”

Volgens een vertegenwoordiger van KPN gaat het om een ingreep die de mogelijkheden inderdaad flink doet verruimen: ,,We gaan van 700 naar 2.600 megahertz. Maar alles blijft binnen de gestelde eisen en blootstellingslimieten. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de limieten pas worden bereikt als je binnen vijf meter van de mast bent.” Volgens de KPN-vertegenwoordiger is de straling op de grond te verwaarlozen.

De adviescommissie besluit binnen enkele weken.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie