Kamer: Defensieradar niet in Herwijnen

dinsdag, 08 december 2020 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: nos.nl/artikel/2359813-kamer-defensieradar-niet-in-herwijnen.html#:~:text=Het%20nieuwe%20radarstation%20van%20Defensie,radarstation%20in%20Nieuw%2DMilligen%20vervangen
8 dec. 2020

Het nieuwe radarstation van Defensie moet niet in het Gelderse Herwijnen komen. Het kabinet moet zoeken naar een alternatieve locatie, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

De radar moet het verouderde radarstation in Nieuw-Milligen vervangen. Volgens staatssecretaris Visser van Defensie is daar haast bij, omdat de apparatuur regelmatig uitvalt. Maar de Kamer vindt Herwijnen geen goede plek.

Gezondheidsraad
Daar staan al scheepvaartradars en een radar van het KNMI. Als daar ook nog een militaire radar bijkomt, worden de omwonenden langdurig blootgesteld aan samengestelde straling. Volgens de Gezondheidsraad is het verband tussen deze straling en ziektes niet aangetoond, maar ook niet uit te sluiten. Daarom is voorzichtigheid geboden, vindt de Kamer.

Er zijn verschillende alternatieve locaties aangedragen, maar volgens staatssecretaris Visser is er geen tijd meer om die verder te onderzoeken. De Kamer neemt daar geen genoegen mee en steunde een motie, opgesteld door CDA en ChristenUnie.

Zie ook:
Visser: onderzoek naar alternatief radar Herwijnen over paar weken

nos.nl/artikel/2300325-visser-onderzoek-naar-alternatief-radar-herwijnen-over-paar-weken.html
4 sept. 2020Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie