Haaksbergse 'pitbull' wint van staatssecretaris, Tubantia

donderdag, 20 juli 2006 - Categorie: Berichten Nederland

(Tubantia 20 juli 2006)

HAAKSBERGEN - De Haaksbergse 'pitbull' Paul Baakman heeft staatssecretaris Piet van Geel met de Wet Openbaarheid van Bestuur om de oren geslagen. De juridisch adviseur van adviesbureau Bawa won in een kort geding van de staatssecretaris.

De Almelose voorzieningenrechter R. Jue vond het een duidelijke zaak dat betrokkenen recht hebben op inzage van de Zwitserse onderzoeksgegevens met betrekking tot de gezondheidsrisico's van UMTS. Van Geel moet deze binnen tien dagen verstrekken.

Bawa vertegenwoordigde in de zaak, die afgelopen maandag diende, de werkgroep Haaksbergen Tegen Straling (HTS) die al lange tijd probeert de plaatsing van een UMTS-mast op bedrijventerrein De Greune tegen te gaan. De bouw ervan was uitgesteld in afwachting van de uitkomsten van het Zwitsers onderzoek.

Onlangs werd bekend gemaakt dat er geen gezondheidsrisico's aan UMTSstraling zouden zitten. Daarover werd een artikel gepubliceerd, maar de onderzoeksgegevens werden niet vrijgegeven. Baakman staat erop dat deze ook bekend worden gemaakt, zodat de betrouwbaarheid van het onderzoek kan worden vastgesteld. Daarvoor wil hij alle relevante gegevens inzien, zoals de nulmeting die dient als vergelijkingsmateriaal, de onderzoeksprotocollen en de ingevulde vragenlijsten van proefpersonen. Van Geel krijgt tot 27 juli de tijd.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie