5G in Nederland vanaf juli in stroomversnelling

zaterdag, 27 juni 2020 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/5g-in-nederland-vanaf-juli-in-stroomversnelling--1344112
26 juni 2020

De Multibandveiling 2020 van aanstaande maandag 29 juni heeft een lange aanloop gehad. Geleidelijk is de uitkomst voorspelbaar geworden: drie deelnemers - KPN, T-Mobile en Vodafone - die na de veiling een min of meer vergelijkbare hoeveelheid spectrum in bezit hebben.

Dat de drie bestaande MNO’s meedoen, stond al bij voorbaat vast. Het is onwaarschijnlijk dat er andere bedrijven meedoen. Toetreding is alleen in theorie mogelijk, want in de praktijk zijn de barrières voor toetreders te groot.

5G na veiling in een stroomversnelling
Na de veiling komt de uitrol van 5G in een stroomversnelling. De 700 MHz-band is een gegeven, maar voor capaciteit is een tweede band nodig. Vodafone heeft met het activeren van 5G al laten zien dat 1800 MHz daarvoor een optie is.
www.telecompaper.com/nieuws/vodafone-biedt-5g-via-eigen-1800-mhz-netwerk-in-helft-van-nederland--1336204
KPN en T-Mobile kunnen de 2600 MHz band ervoor gebruiken.

De 5G-ready abonnementen zijn er al, de 5G telefoons nu nog mondjesmaat, maar later dit jaar en volgend jaar op volle toeren. Dit geeft de mobiele operators een goede positie om zich op te maken voor de volgende ronde veilingen.
De 3,5 GHz band komt vanaf eind 2022 beschikbaar. In de huidige fase is 5G een wat snellere variant van 4G voor consumenten. De eerste golf van toepassingen in landbouw en industrie oogt veelbelovend, maar de echte innovatiegolf komt pas over een paar jaar.

700 MHz centraal in Multibandveiling
De veiling draait vooral om de nieuwe vergunningen in de 700 MHz band. In deze kernband voor 5G kunnen drie vergunningen van 2 x 10 MHz worden gemaakt. Bestaande operators kunnen die vergunningen zonder moeite inpassen in hun landelijke mobiele netwerk. Ten tweede ligt er 40 MHz klaar in de 1400 MHz-band. De derde band is de 2100 MHz- band. Twintig jaar na de eerste veiling voor 3G is die nu aan de beurt voor een nieuwe verdeling.

De afgelopen jaren hebben de operators genoeg tijd gehad om vooruit te denken. Deze veiling heeft een lange aanloop gehad. Het ministerie van EZK heeft de Nota Frequentiebeleid in 2015 geschreven en begin 2016 geconsulteerd. na de fusie van T-Mobile en Tele2 veranderde het speelveld. Uitstel voor de nota was onontkoombaar, deze fusietoets moest worden afgewacht.

Realiteit: 3 5G-netwerken
Het ministerie van EZK heeft twee maatregelen genomen voor de realiteit dat er drie mobiele netwerken zijn. Ten eerste een capregeling om te zorgen dat er minimaal drie deelnemers uit deze veiling komen. De tweede voorwaarde is een landelijk geldende dekkingsverplichting en minimale downloadsnelheid (de DSV).
www.telecompaper.com/nieuws/ezk-streeft-naar-landelijke-dekking-voor-5g-vergunningen-700-mhz--1237382
Om tijd te winnen heeft EZK die apart vastgesteld, via het Actieplan Digitale Connectiviteit van 2018. Die minimale snelheidseis is bedoeld om te zorgen dat ook in de randen van het netwerk dekking is.

Operators verwachten dat ze sites bij gaan bouwen om in 2022 te kunnen voldoen aan deze eisen. Tegen die tijd zullen dat gedeelde locaties zijn, dankzij de implementatie van het telecomwetboek en de leidraden van de ACM die de grenzen van de mededinging aangeven.
www.telecompaper.com/achtergrond/acm-wil-gedeelde-mobiele-netwerken-meer-ruimte-geven--1343689
Rond 2022 wordt ook de veiling van dan vrijgekomen 3,5 GHz-spectrum verwacht.

Opbrengst waarschijnlijk rond de startprijs
De kwestie van het satellietgrondstation in Burum lijkt opgelost met een verhuizing naar een ander land. Toch zorgde een andere kwestie nog voor uitstel, namelijk dat EZK moest onderhandelen met het ministerie van Financiën. Daar zagen ze ook in dat een veiling met drie vergunningen niet heel spannend wordt zodra er drie deelnemers zijn.

In reactie daarop zijn de reserveprijzen in de veiling dit keer hoog. De opbrengst van de veiling komt mogelijk niet meer zo ver uit boven de startprijzen van EUR 914 miljoen.

Lees over aanloop en verwacht verloop van de Multibandveiling het achtergrondartikel: Mobiele veiling is het sluitstuk van vijf jaar plannen maken.
www.telecompaper.com/achtergrond/mobiele-veiling-is-afronding-van-vijf-jaar-plannen-maken--1344090

Voor alle links in dit verhaal zie de originele tekst, de link bovenaan.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie