Privacy First staat achter kort geding van Stop5GNL!

dinsdag, 21 april 2020 - Categorie: Berichten Nederland

Bron 1:
www.stop5gnl.nl/blog/2020/04/21/privacy-first-steunt-stop5gnl-bij-kort-geding/
21 april 2020

Privacy First heeft op 20 april jl. een verklaring uitgedaan waarin zij aangeeft het kort geding van stichting Stop5GNL te steunen. Bas Filippini, voorzitter van Privacy First geeft in de verklaring aan dat er grote onduidelijkheid is over de gezondheidsrisico’s van 5G-technologie en stelt dat, indien de schadelijkheid van 5G niet goed onderzocht en afdoende afgedekt is, direct sprake kan zijn van schending van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, een vrije leefomgeving en het recht op lichamelijke integriteit.

Stichting Stop5GNL is zeer verheugd dat Privacy First achter het kort geding staat. Zoals ook in de dagvaarding verwoord, maken wij ons zorgen om het feit dat met een uitrol van 5G inbreuk gemaakt gaat worden op onze fysieke leefomgeving en ons privé- en gezinsleven, zoals neergelegd in artikel 8 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM). De uitrol van 5G, met alle gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan, kan enorme gevolgen hebben voor onze fysieke en mentale gezondheid, die niet te rechtvaardigen zijn.

Ook Privacy First verwijst in de verklaring nadrukkelijk naar artikel 8 van het EVRM en geeft aan dat onze overheid de mensenrechtelijke plicht heeft om te waken voor onze gezondheid. “Onbegrijpelijk dus dat juist de Europese Unie de leidende kracht is achter 5G en de lidstaten pusht om nog dit jaar deze technologie in te voeren.” Ze benadrukt verder dat 5G een geheel nieuwe technologie is. Anders dan bij 4G worden de frequenties gericht op de gebruikers gestraald door de zendmast. Hiervoor zijn massale aantallen zendmasten noodzakelijk die deze hoogfrequente straling “beamen”.

Ook noemt Privacy first andere privacy-risico’s van 5G op, namelijk vanuit de zogenaamde Smart Grids en Smart Cities. Deze netwerken, waarin miljarden apparaten met elkaar verbonden zijn en met elkaar communiceren, zijn een groot gevaar voor onze privacy. Het wordt hoog tijd dat er een brede maatschappelijke discussie komt over de voor- en nadelen van deze netwerken en in hoeverre er in de nabije toekomst nog eigen keuzevrijheid is in een vrije omgeving. Er moeten wat dat betreft duidelijke uitgangspunten en regels opgesteld worden voor de implementatie en consequenties daarvan voor onze vrije, open democratische samenleving.

Tot slot geeft Privacy First aan: “Wat het kort geding betreft: hoog tijd voor goed onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidsrisico’s en mogelijke alternatieve technologieën indien blijkt dat de zogenaamde economische voordelen niet opwegen tegen de schadelijke effecten. Zodat Nederland met recht een privacy gidsland kan worden. Voor een vrije en gezonde samenleving!”

Stichting Stop5GNL kan zich hierbij volledig aansluiten en de verklaring komt op een goed moment nu vandaag de rechtszaak officieel van start gaat.

Hier een link naar de uitgebreide verklaring van Privacy First

Bron 2:
5G Voorlopig Nee
www.privacyfirst.nl/over-ons/columns/item/1181-5g-voorlopig-nee.html
21 april 2020

Vandaag voert de stichting Stop5GNL een kort geding tegen de Staat. Privacy First staat achter dit kort geding, gezien de grote onduidelijkheid over de gezondheidsrisico’s van 5G-technologie. Belangrijk is dat 5G een geheel nieuwe technologie is. Anders dan bij 4G worden de frequenties gericht op de gebruikers gestraald door de zendmast. Hiervoor zijn massale aantallen zendmasten noodzakelijk die deze hoogfrequente straling ''beamen''.

Statutair doel van Privacy First is ''het behouden en bevorderen van het recht op privacy, alsmede de persoonlijke vrijheid van leefomgeving'', alles in de ruimste zin des woords. Privacy First staat daarbij voor eigen keuzes in een vrije omgeving en gaat uit van de basisprincipes van onze rechtsstaat, conform artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Binnen deze brede privacybenadering staat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, een vrije leefomgeving en het recht op lichamelijke integriteit centraal. Indien de schadelijkheid van 5G niet goed onderzocht en afdoende afgedekt is, worden bovenstaande zaken direct geschonden. In dit verband heeft onze overheid bovendien de mensenrechtelijke plicht om te waken voor onze gezondheid. Onbegrijpelijk dus dat juist de Europese Unie de drijvende kracht is achter 5G en de lidstaten pusht om nog dit jaar deze technologie in te voeren.

Naast bovenstaande risico's levert 5G tevens andere privacy-risico’s op, namelijk vanuit de zogenaamde Smart Grids en Smart Cities. Deze netwerken, waarin miljarden apparaten met elkaar verbonden zijn en met elkaar communiceren, zijn een groot gevaar voor onze privacy. Het wordt hoog tijd dat er een brede maatschappelijke discussie komt over de voor- en nadelen van deze netwerken en in hoeverre er in de nabije toekomst nog eigen keuzevrijheid is in een vrije omgeving. Er worden miljarden geïnvesteerd in deze “smart” netwerken zonder dat er voor de burger altijd duidelijke voordelen zijn. Tevens is het de vraag of alle “smart” oplossingen gebaseerd zijn op privacy by design en privacy enhanced technology.

Wij vinden het een goede zaak dat de nationale privacy toezichthouder (Autoriteit Persoonsgegevens) strak gaat optreden richting gemeenten en overheidsinstellingen die Smart Grids willen implementeren en hiervoor duidelijke uitgangspunten en regels opstelt voor de implementatie en consequenties daarvan voor onze vrije, open democratische samenleving. Privacy First is altijd bereid om hierin kritisch mee te denken.

Wat het kort geding betreft: hoog tijd voor goed onafhankelijk onderzoek naar alle gezondheidsrisico's en mogelijke alternatieve technologieën indien blijkt dat de zogenaamde economische voordelen niet opwegen tegen de schadelijke effecten. Zodat Nederland met recht een privacy gidsland kan worden.

Voor een vrije en gezonde samenleving!

Bas Filippini,
voorzitter Privacy First



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie