Drie nieuwe 5G-experimenteervergunningen, nu achttien actief

woensdag, 12 februari 2020 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/drie-nieuwe-5g-experimenteervergunningen-nu-achttien-actief--1326057
11 febr. 2020

Het Antennebureau, dat de experimenteervergunningen voor 5G beheert, maakt bekend dat er op drie nieuwe plaatsen in Nederland vergunningen zijn afgegeven. Het gaat om locaties in Valthermond (gemeente Borger-Odoorn), Den Haag en Rotterdam. De eerste twee maken gebruik van de 3,5 GHz-band, terwijl de Rotterdamse vergunning geldt voor zowel 3,5 GHz als voor 2300 MHz. Het Antennebureau meldt niet welke partij de tijdelijke vergunning krijgt.

In het Nationaal Frequentieplan (NFP) staat per frequentieband voor welk soort gebruik een frequentie bestemd is. Voor ander gebruik van frequentieruimte dan in het Nationaal Frequentieplan (NFP) staat kan bij Agentschap Telecom een experimenteervergunning aangevraagd worden. Dit is een tijdelijke zendvergunning (maximaal één jaar) voor niet-commercieel gebruik waarmee mobiele operators en andere partijen gecontroleerd tests kunnen uitvoeren.

Bij experimenteervergunningen voor 5G kunnen bijvoorbeeld andere bandbreedtes en/of andere zendvermogens gebruikt worden dan bij bestaande zendvergunningen.

Achttien experimenteervergunningen
In totaal zijn er per 1 februari achttien experimenteervergunningen voor 5G actief, waarvan de vergunning in Rijen op 1 maart afloopt. De meeste vergunningen gelden voor gebruik in de 3,5 GHz-band, maar er wordt ook op drie plaatsen geëxperimenteerd in 26 GHz (Den Haag, Amsterdam, Zandvoort), 700 MHz (driemaal landelijk) en 2300 MHz (twee maal Rotterdam).Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie