Koeien in paniek door testen 5G-netwerk..?!

maandag, 09 december 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.wanttoknow.nl/nieuws/koeien-in-paniek-door-5g-netwerktest/
5 dec. 2019

Veehouders in Friesland willen dat er een onderzoek komt naar de relatie tussen het 5G-netwerk en de paniek die dit mogelijk veroorzaakt bij koeien. Er worden vreemde gedragingen van koeien waargenomen, tijdens 5G-tests. Bijvoorbeeld de twee keer in twee jaar tijd, waarbij de ruim 500 koeien tellende koppel van Maatschap Visser-Bakker uit Menaldum volledig in paniek raakten… “De koeien liepen beide keren in het land en vlogen gewoon door afrastering heen”, vertelt Dieuwke Bakker. “Het heeft ons verschillende dode koeien gekost en je kunt je voorstellen dat als meer dan 500 koeien alle kanten opvliegen, dat heel wat teweeg brengt.”

Ook wanneer de koeien op stal stonden, waren ze een aantal keren stevig onrustig. Na een poosje in het duister te hebben getast, kwam de maatschap er via een plaatselijk installatiebedrijf achter, dat er 5G-testen werden gedaan met een nabijgelegen zendmast. “Nou, dan is voor ons de kans groot dat daar de oorzaak ligt. Want voor de rest zijn er geen variabelen aan te wijzen, waardoor deze koeienpaniek ontstaat.”

Ook op het bedrijf van melkveehouder Freerk Abma uit het 50 km verderop gelegen Oudehorne laten de koeien afwijkend gedrag zien. “Onze koeien gaan dan het liefst allemaal achterin de stal liggen.” Boer Abma legt eveneens een verband tussen een zendmast in de buurt, waar naar verluidt ook testen zijn uitgevoerd met het nieuwe 5G-netwerk.

Tot in de Tweede Kamer is er aandacht voor de gevolgen van het nieuwe 5G-netwerk, dat dé nieuwe standaard zou moeten gaan worden voor mobiel internet. De Tweede Kamer eist echter eerst onafhankelijk onderzoek naar eventuele gevolgen voor de volksgezondheid. Maar volgens Abma wordt er niet gekeken naar de gevolgen voor de dieren. “Koeien zijn veel gevoeliger voor straling dan mensen. De straling van het nieuwe netwerk is veel krachtiger, omdat het op een hogere frequentie werkt, zo heb ik mij laten vertellen. Het zou goed zijn als er stevig onderzoek naar wordt gedaan.”

Zie verder de link bovenaanLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie