Bredase huisarts eenzaam in strijd tegen straling

woensdag, 04 december 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.bndestem.nl/home/bredase-huisarts-eenzaam-in-strijd-tegen-straling~aed5748b/
www.bndestem.nl/home/bredase-huisarts-eenzaam-in-strijd-tegen-straling~aed5748b/?referrer=https://www.google.com/
2 dec. 2019

De Bredase huisarts Liesbeth Adriaansens waarschuwt voor de gevolgen van elektromagnetische straling. Ze maakt zich zorgen over de invoering van 5G. Het standpunt van de arts is geen gemeengoed onder medici: ,,Internationaal voel ik me gesteund, maar hier voer ik soms een eenzame strijd.”

,De overheid stelt dat elektromagnetische velden geen bewezen risico’s hebben voor de gezondheid, maar er zijn inmiddels genoeg wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat dit wel zo is”, zegt ze. De Bredase huisarts verdiept zich al dertien jaar in de effecten van EMV’s.

Hartkloppingen
Een patiënt met onverklaarbare hoofdpijn en duizeligheid adviseerde ze om de dect-telefoon uit te schakelen. De klachten verdwenen. Een andere patiënt had geen last meer van hartkloppingen toen hij op haar advies de router uitzette. Adriaansens: ,,Elektrogevoelige mensen zijn als de kanaries in de mijnen. Zij voelen als eerste dat er iets aan de hand is

Elektroge­voe­li­ge mensen zijn als de kanaries in de mijnen. Zij voelen als eerste dat er iets aan de hand is.

Demonstratie
Met de Stichting ElektroHyperSensitiviteit (EHS) maakt ze voor huisartsen een voorlichtingsfilm over elektrogevoeligheid. Ze nam ook deel aan een demonstratie tegen 5G en organiseerde vorige week in Breda een symposium over het onderwerp, voor medische vakgenoten en andere belangstellenden.,,Ik richt me vooral op voorlichting, zodat zij zelf hun conclusies kunnen trekken”, zegt ze.

Router
Vrijwel iedereen wordt in het dagelijks leven blootgesteld aan elektromagnetische straling. Dat kan door hoogspanningsmasten en zendmasten in de omgeving, maar ook door apparaten in huis zoals bijvoorbeeld een wifi-router, een computer, een magnetron, een draadloze huistelefoon of mobiele telefoons.

RIVM
Het RIVM erkent dat elektromagnetische velden op korte termijn invloed hebben op de gezondheid, maar zegt dat deze effecten door de vastgestelde limieten niet optreden. Staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken en Klimaat) en minister Bruno Bruins (VVD, Medische Zorg en Sport) lieten in april in een brief aan de Tweede Kamer weten dat er tot nu toe geen aanwijzingen zijn dat blootstelling aan radiofrequente EMV’s door mobiele telefonie leidt tot gezondheidseffecten.

Adriaansens zegt dat de limieten verouderd zijn, gebaseerd op een principe uit 1953. De blootstellingslimieten moeten aangepast worden naar de wetenschap van deze tijd”, zegt ze. Ze voelt zich gesteund door door 247 wetenschappers uit 42 landen die hetzelfde bepleiten in het EMF Scientist Appeal.

België
België is heel wat terughoudender met de overstap naar 5G. In Frankrijk zijn mobiele telefoons, onder meer vanwege de straling, verboden op scholen. Volgens het Kennisplatform ElektroMagnetische Velden zijn de oorzaken van de klachten van elektrogevoelige mensen wetenschappelijk niet duidelijk. Ze zouden ook een psychische of andere oorzaak kunnen hebben.

Kanker
Sinds 2007 loopt een onderzoek naar de invloed op langere termijn van mobiel bellen op de gezondheid. In dit COSMOS-onderzoek worden honderdduizenden mensen in zes Europese landen, waaronder Nederland, langdurig gevolgd. Effecten waarnaar wordt gekeken zijn onder meer kanker, goedaardige tumoren, hoofdpijn en slaapstoornissen. Binnenkort worden nieuwe internationale resultaten verwacht.

‘Altijd in de vliegtuigstand’
Waldy Kivits uit Waalwijk zegt dat steeds meer mensen problemen krijgen door elektromagnetische straling. Als telecommunicatietechnicus helpt hij mensen die er last van hebben. Hij doet metingen bij hen thuis en biedt alternatieven, bijvoorbeeld bellen met een vaste telefoon of de wifi zoveel mogelijk uitschakelen. ,,Ik heb mijn mobiele telefoon vrijwel altijd in de vliegtuigstand staan. “

Bladsterfte
De straling heeft niet alleen gevolgen voor de mens, zegt Louis van der Kallen, gemeenteraadslid in Bergen op Zoom. Hij doet onderzoek naar het effect op bomen. ,,Bij het in- en uitschakelen van de wifi zie je direct iets gebeuren in de boomcel”, vertelt hij. Zijn waarnemingen worden ondersteund door een onderzoek van onder meer Wageningen University waaruit bleek dat elektromagnetische straling leidt tot verdroging, verminderde groei en het afsterven van de bladeren.

Vogelnesten
Van der Kallen maakt zich zorgen over essen bij De Groote Melanen, een plas bij Bergen op Zoom. ,,Je ziet het essenbosje afsterven. De bomen die het dichtst bij de zendmast staan, hebben het meest te lijden. Ook ‘de dikke boom’ van Bergen op Zoom staat vlakbij een zendmast. Daar zijn al vijf jaar geen vogelnesten meer in gemaakt.”Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie