Ericsson: 5G kan snel worden gelanceerd in 4G-netwerk

dinsdag, 26 november 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/ericsson-5g-kan-snel-worden-gelanceerd-in-4g-netwerk--1317442
26 nov. 2019

Een mobiele aanbieder kan 5G heel snel uitrollen, mits het 4G-netwerk er klaar voor is. De komende jaren zullen 4G en 5G naast elkaar bestaan, voorspelt leverancier Ericsson. Het bedrijf presenteert Ericsson Spectrum Sharing (ESS) als dé manier om 5G te introduceren in een bestaand netwerk.

Ericsson hield onlangs een persbijeenkomst in Rijen over hun nieuwste apparatuur voor mobiele sites. De troefkaart is Dynamic Spectrum Sharing (DSS of ESS): mobiele sites die in milliseconden heen en weer kunnen schakelen tussen LTE en 5G New Radio – binnen één band.

Ericsson heeft op dit gebied belangrijke input geleverd voor de standaarden van 3GPP om flexibel te maken ‘in welke taal de mast praat’. De mobiele site praat in 3G tegen een ouderwets mobieltje, in 4G tegen een recente smartphone en in 5G New Radio tegen een geschikte smartphone.

Voorhoede van abonnees
Die verdeling kan in een kwestie van milliseconden worden aangepast. Een operator kan dus 5G gebruiken voor de voorhoede van abonnees met een 5G telefoon, terwijl de rest nog op 4G zit. In een paar jaar tijd wordt 4G door natuurlijk verloop van de handsets steeds kleiner. De Zwitserse operator Swisscom heeft in april 5G aangezet, kort na afloop van de Zwitserse multibandveiling. Recentelijk zijn ze begonnen om ESS te implementeren.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie