Zorgen over gezondheidsschade door 5G in Noordoostpolder

vrijdag, 08 november 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.destentor.nl/noordoostpolder/zorgen-over-gezondheidsschade-door-5g-in-noordoostpolder~ae58ef1b/
21 mei 2019

Stond nog niet op StopUMTS en geplaatst vanwege de kwalijke rol van de landelijke PvdA die landelijke dekking van 5G, speciaal in afgelegen gebieden, propageert.

Facebookgroep Stralingsbewust 5G Noordoostpolder heeft maandagavond een petitie aangeboden aan de gemeenteraad waarin zorgen worden geuit over de effecten van het nieuwe 5G netwerk op de gezondheid van mens en dier. In de petitie, die door meer dan 600 polderbewoners werd ondertekend, wordt aangedrongen op meer onderzoek voordat het netwerk verder wordt uitgerold.

„Er is geen bewijs dat het netwerk veilig is”, zei initiatiefneemster Maroesja van den Berg uit Rutten kortgeleden tegen deze krant. „Mensen die in de buurt wonen klagen over bloedneuzen en hoofdpijn bijvoorbeeld. Ik ben er niet gerust op. Willen we dit onze kinderen aandoen?”

Vragen
De petitie was voor PvdA-fractievoorzitter Rien van der Velde aanleiding om direct vragen te stellen aan het college. Wat ziet het college als zijn verantwoordelijkheid bij de uitrol van 5G in het buitengebied, hoe ziet het de gezondheidsrisico’s en wat kunnen de ondertekenaars van het college verwachten, wilde hij weten.

Volgens wethouder Wiemer Haagsma is de rol en zeggenschap van de gemeente beperkt. „De landelijke overheid is het bevoegd gezag. De gemeente is alleen vergunningverlener voor de masten waarop eventueel de antennes worden geplaatst. De antennes zelf zijn vergunningvrij”, aldus Haagsma.

Landelijk netwerk
„Waar nodig en mogelijk zullen wij de zorg delen met vertegenwoordigers van de landelijke overheid”, voegde hij er aan toe. „Maar het gaat hier om een landelijk netwerk. Je kunt niet per gemeente zeggen: dit willen we hier niet.”

De fractie van de PvdA in Noordoostpolder heeft volgens Van der Velde zelf nog geen oordeel. Zijn partij heeft dat wel. Landelijk heeft de PvdA de uitrol van 5G bovenaan het lijstje staan van maatregelen om krimp in de buitengebieden tegen te gaan. De partij wil er met voorrang 100 miljoen euro voor uittrekken.

Banen
„Met de uitrol van 5G (…) kunnen krimpregio’s weer perspectief krijgen. 5G is de mobiele internetverbinding van de toekomst. Het is 10 tot uiteindelijk misschien 100 keer sneller dan 4G. Dat biedt enorme kansen. De Europese Commissie heeft voor Nederland berekend dat de uitrol van 5G bijna 2 miljard kost, maar in economische baten direct 5 miljard oplevert. Iedere geïnvesteerde euro verdient zich bijna drie keer terug. Bovendien zorgt landelijke uitrol voor bijna 70.000 banen”, aldus de PvdA in haar plan ‘Pimp de Krimp’.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie