Rumoer rond ‘supernetwerk’ voor snel mobiel internet in Apeldoorn: ‘Dit lijkt op chantage’

maandag, 30 september 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.destentor.nl/apeldoorn/rumoer-rond-supernetwerk-voor-snel-mobiel-internet-in-apeldoorn-dit-lijkt-op-chantage~acbaa17d/
26 sept. 2019

De geplande komst van een 5G-netwerk in Apeldoorn zorgt voor rumoer. Raadsleden worden geïntimideerd, een aantal burgers en stichtingen is ongerust over mogelijke straling. Er zijn politieke kanttekeningen en er is onduidelijkheid of Apeldoorn echt zo'n supernetwerk krijgt. Donderdagavond staat het onderwerp op de politieke agenda.

5G is een draadloos communicatiesysteem. Het maakt meer dataverkeer per minuut - zoals mobiel internet - mogelijk dan de 3G en 4G-netwerken die nu in gebruik zijn. Daardoor kunnen onder meer internetverbindingen van smartphones veel sneller worden. Het bedrijf Radioled wil hier zo’n netwerk optuigen door overal kleine zendertjes op te hangen. De gemeente Apeldoorn wil voor die ‘multipoints’ 300 lantaarnpalen beschikbaar stellen.

Gezondheid
De technologie zorgt bij sommige mensen voor onrust. Zij vrezen dat het elektromagnetisch veld van de zendapparatuur schadelijk is voor de gezondheid. Wetenschappers stellen dat dat niet het geval is, zolang bepaalde limieten in acht worden genomen. Apeldoorn stelt zeer ruim onder die normen te blijven.

Schadeclaims
Niet iedereen is daar dus gerust op. Waaronder iemand die de leden van de gemeenteraad een mail stuurde, naar eigen zeggen namens een stichting. De afzender zegt de gemeenteraadsleden persoonlijk aansprakelijk te stellen voor eventuele schadelijke gevolgen. Daarvoor zou beslag worden gelegd op hun eigendommen, totdat een rechtbank beslist heeft over schadeclaims.

Chantage
Dat soort berichten gaat veel te ver, zegt CDA-fractievoorzitter Jan Dirk van der Borg. ,,We krijgen vaker reacties over onderwerpen die we behandelen. Dat is niet erg - integendeel. Maar dit lijkt op chantage. Ook al kan in Nederland een raadslid niet persoonlijk aansprakelijk worden gehouden, dit kan toch de besluitvorming beïnvloeden. Beide kanten op trouwens; een raadslid zou als een tegenreactie juist nog steviger kunnen inzetten op vóór stemmen.’’ Van der Borg heeft burgemeester en wethouders gevraagd uit te zoeken hoe met de intimidatie om te gaan.

Helder uitleggen
Ondertussen zijn er ook politieke vragen en kanttekeningen bij het onderwerp zelf. Zo vindt ChristenUnie dat de besluitvorming te snel gaat. ‘De komende jaren zullen veel technologische ontwikkelingen op ons afkomen en het is nodig om daar vroeg de regie op te pakken. Tegelijkertijd is het bij dit onderwerp zo ontzettend belangrijk om helder uit te leggen waar je als gemeente mee bezig bent, en draagvlak te zoeken bij onze inwoners. Op dit moment doet het college dat niet’, stelt ChristenUnie-raadslid Jarin van der Zande in een schriftelijke verklaring. ‘Het kan niet zo zijn dat de gemeente al contracten gaat tekenen voor de uitrol van een netwerk zonder dat daar eerst het democratische gesprek over is gevoerd.’ Hij verwijst daarmee naar een intentieovereenkomst met Radioled die Apeldoorn al tekende.

Slim
ChristenUnie vindt dat er daarnaast nog veel onduidelijk is over de techniek die hier gaat komen. De partij heeft de indruk gekregen dat het niet om een volwaardig 5G-netwerk gaat. Dat klopt, zegt gemeentelijk woordvoerder Nanne Dorren. Het netwerk in Apeldoorn zal niet precies de frequenties gebruiken die ‘officieel’ bij 5G horen. Door slimme bundeling van bestaande technieken zou echter wel die hoge snelheid gehaald moeten worden. Juist door die aanpak zou de hoeveelheid straling beperkt blijven.

Raadslid Van der Zande wijst er tenslotte op dat waar de gemeente spreekt over multipoints aan 300 lantaarnpalen, Radioled op een website over 21.000 van dat soort punten spreekt, verspreid over stad en buitengebied. ‘Dat roept op z’n minst vragen op.’ De politieke behandeling is vanavond om 21.15 uur.

Op 2 oktober houdt Meetup Apeldoorn een open discussieavond over 5G. Die is in ACEC, aanvang 19.30 uur.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie