Voorbereiding uitrol 5G in volle gang, Nederlandse gemeenten staan voor behoorlijke uitdagingen

vrijdag, 20 september 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/voorbereiding-uitrol-5g-in-volle-gang-nederlandse-gemeenten-staan-voor-behoorlijke-uitdagingen--1309015
20 sept. 2019

Alle stakeholders die te maken hebben met het de uit te rollen 5G-netwerken in Nederland, zijn in verschillende fases van voorbereiding. Partijen zoals Eurofiber en Huawei zijn al vergevorderd, evenals de mobiele aanbieders. Nederlandse gemeenten staan echter nog voor behoorlijke uitdagingen. Dat werd tijdens de NL Connect jaarbijeenkomst die nagenoeg geheel in het teken van 5G stond.

Jurjen Veldhuizen van Huawei gaf aan dat het steeds ingewikkelder wordt om de vele verschillende frequenties in één antenne te integreren, waardoor het noodzakelijk kan worden twee of drie antennes te gebruiken. In de algemene perceptie leeft het gevoel dat één antenne beter is dan meerdere. Er is ook een noodzaak om een aantal mythes omtrent 5G te ontkrachten. Zo ziet Huawei absoluut geen noodzaak voor de miljoenen antennes die soms genoemd worden. Er zullen inderdaad meer antennelocaties bij komen, maar voor Nederland gaat het dan eerder om enkele duizenden dan grotere getallen. Alle antennelocaties hebben stroom en glasvezel nodig. In Zuid Korea is al de ervaring dat één 5G-gebruiker net zoveel data verbruikt als zeven 4G-gebruikers.

T-Mobile breidt netwerk al voor op komst 5G
Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden, is T-Mobile begonnen met het klaarmaken van zijn antennes voor 5G via de 700 MHz band. Na de fusie met Tele2 heeft T-Mobile nu frequenties in zes banden, waardoor het bedrijf sowieso aan de slag moest met het beter op elkaar aan laten sluiten van beide netwerken, vooral met betrekking tot de eigen antennelocaties van Tele2. Gelijktijdig heeft T-Mobile voorbereidingen getroffen voor de inzet van de 700 MHz band. T-Mobile beloofde voorafgaand aan de overname van Tele2 dat het bedrijf in 2020 een 5G-netwerk landelijk zou gaan uitrollen via de 700 MHz band. Na de veiling, met de verwachting dat alle drie de mobiele aanbieders spectrum in onder andere de 700 MHz band aan kunnen kopen, kan T-Mobile dan snel schakelen om het eerste deel van het 5G-netwerk te activeren.

Eurofiber voert tempo uitrol glasvezel op
Ook Eurofiber is druk bezig met de uitrol van glasvezelnetwerken aangezien de 5G-antennelocaties allemaal glasvezel nodig hebben. Glasvezel en 5G zijn dan ook geen concurrenten, het glasvezel netwerk zal met een factor twee tot drie verdicht moeten worden. Echter, de uitrol van 5G zal veel geld kosten, terwijl de use-cases nog niet geheel duidelijk zijn. Daar ligt een grote uitdaging en was ook één van de redenen om het Handvest op te zetten, want samenwerking en vooral harmonisatie van lokaal beleid is van groot belang om deze uitdagingen aan te kunnen gaan.

Sinds de publicatie van het Handvest in maart, ziet Eurofiber al wel een grotere bewustwording op overheidsniveau, dat de mobiele operatoren niet zomaar even snel zo’n 5G-netwerk kunnen uitrollen. Volgens Bart Oskam van Eurofiber is de overeenstemming tussen de Belgische aanbieders Proximus en Orange om delen van het toegangsnetwerk samen te delen voortgekomen uit een economische noodzaak (de hoge kosten), daar zou in Nederland ook over nagedacht moeten worden.

Gemeenten staan voor behoorlijke uitdagingen
Ook de gemeente Eindhoven vindt dat drie losse netwerken geen efficiënte benadering is, iets wat Telecompaper in eigen onderzoek onder gemeenten ook veelvuldig te horen heeft gekregen. Daarnaast denkt gemeente Eindhoven dat er beter nagedacht moet worden over bepaalde oplossingen. 5G toevoegen aan de lantaarnpalen zou een mogelijkheid zijn om een ‘single use-case’ om te zetten in een ‘multi use-case’, maar in Eindhoven hebben de meeste lantaarnpalen niet eens een 24 uurs stroomvoorziening.

Bij gemeenten leeft het gevoel dat zij niet hebben gevraagd om de uitrol van een nieuw netwerk en veel gemeenten zijn er dan ook nog niet mee bezig. De meeste gemeenten hebben daarnaast ook geen mensen in dienst met expertise op 5G gebied. De vragen over bijvoorbeeld de gezondheidseffecten van straling zijn ook onderwerpen waar een gemeente mee te maken krijgt en waar men goed mee om moet gaan om geen onnodige onrust onder de bevolking te veroorzaken.

Al met al bleek tijdens NL Connect dat aan de netwerkzijde de voorbereidingen in volle gang zijn, maar dat op het gebied van beleid en vergunningen (gemeenten) alsmede toepassingen (gemeenten en bedrijfsleven) er nog behoorlijke stappen gezet moeten worden alvorens de uitrol- en het gebruik van 5G-netwerken in Nederland van de grond kan komen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie