T-Mobile laat scholen, bedrijven met 5G experimenteren in Den haag

donderdag, 19 september 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/t-mobile-laat-scholen-bedrijven-met-5g-experimenteren-in-den-haag--1308843
19 sept. 2019

T-Mobile biedt scholen en bedrijven de mogelijkheid om in het 5G Field Lab op het T-Mobile hoofdkantoor in Den Haag te experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen. Het Lab is gisteren officieel geopend door wethouder Bruines van de gemeente Den Haag en CEO Søren Abildgaard van T-Mobile.

Eerder dit jaar kondigden T-Mobile en de gemeente Den Haag al gezamenlijk proefprojecten met 5G-technologie aan. Het Field Lab is het eerste van drie 5G- onderzoekslocaties in de stad. Binnenkort volgen het Living Lab Scheveningen en een onderzoekslocatie bij The Hague Tech. De onderzoeklocaties zijn een belangrijk onderdeel van de samenwerking tussen T-Mobile en de gemeente Den Haag om de hofstad in 2020 als eerste stad van Nederland te voorzien van een volledig dekkend 5G netwerk.

5G-belofte T-Mobile
In het kader van de begin dit jaar afgeronde overname van Tele2 deed T-Mobile een aantal beloften. De landelijke uitrol van 5G is daar één van. De operator wil volgend jaar al landelijke dekking bereiken, zodra de voorgenomen Multibandveiling is gehouden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat streeft naar begin 2020 voor het houden van deze veiling (nog zonder de 3,5 GHz-frequentie, die volgt later).

T-Mobile maakte in juli bekend dat het drie testomgevingen voor 5G-technologie en diensten ging openen, in samenwerking met de Den Haag. De labs zouden op het T-Mobile hoofdkantoor, in Scheveningen en in het Central Innovation District komen: het gebied tussen de drie stations CS, HS en Laan van NOI. T-Mobile gaat hier op 5G gebaseerde toepassingen op verschillende frequentiebanden testen: zowel op de 3,5 GHz-band als op de 26 GHz-band (de millimeter wave of mmwave-band).

Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland, stelt dat 5G-verbindingen in Den Haag bijdragen aan de innovatie van de gemeente op het gebied van veiligheid, mobiliteit en het gebruik van de publieke ruimte. “De 5G-onderzoekslocaties kun je zien als een proeftuin waar getest kan worden wat in de toekomst mogelijk is.”

Wethouder Saskia Bruines van Den Haag verwacht dat het aankomende 5G-netwerk Den Haag maatschappelijke en economische kansen biedt. “In het Field Lab bij T-Mobile kunnen innovatieve ideeën met 5G in een vroeg stadium worden uitgetest. Hierbij hebben we nadrukkelijk oog voor maatschappelijke zaken zoals privacy en gezondheid. Met T-Mobile hebben we afgesproken dat bij proeven goed gecommuniceerd wordt met de directe omgeving.”

Mogelijkheden met 5G
Verschillende T-Mobile- partners toonden tijdens de opening een aantal mogelijkheden die 5G als technologie biedt.

. Veilige buurt is een community-app die alle met 5G verbonden brandmelders toont. Wanneer bijvoorbeeld het brandalarm afgaat van iemand die slecht ter been is, krijgt de hele buurt een melding, zodat zij te hulp kunnen schieten. In Dordrecht waren de eerste test resultaten positief.
. VRiendje is een social virtual reality platform dat mensen op gescheiden locaties met elkaar in contact brengt. Met behulp van 5G en VR live streamin- technologie brengt de app klasgenootjes, collega's en familieleden samen, ook als ze daar fysiek niet toe in staat zijn.
. Startup Crossyn werkt eraan om de zeven miljoen auto’s die er nu zijn in Nederland slimmer te maken op basis van connectie. Met een 5G-connectie meet technologie van de startup wegkwaliteit, verkeersveiligheid, auto-data en geven ze tips om zuiniger te rijden.
. Spacetime Layers moet een soort Youtube voor locatiedata zijn. In Spacetime Layers wordt alle beschikbare locatie- en tijdsgebonden informatie verzameld in verschillende kaartlagen. Dat maakt het mogelijk mensen zich op eenzelfde plek te bevinden in verschillende tijden. Zo kan de app mensen ‘verplaatsen’ naar dezelfde plek, 100 jaar terug in de tijd en in augmented reality uitleggen hoe het er daar toen uitzag. Of hen mee te nemen op een virtuele tour langs bezienswaardigheden in een stad. Bezienswaardigheden van nu, in de toekomst of in het verleden.
. In september startten de eerste studenten van Creative Business aan Hogeschool Inholland met het vak Creative Design en Creative concepts dat ingaat op de mogelijkheden van 5G.

De vraag is of er gezondheidsklachten komen van deelnemers. Het is natuurlijk wel zo dat er geen deelnemers zullen zijn die zelf al weten dat ze elektrogevoelig zijn.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie