Amsterdam stuurt kritische vragen naar EZK over uitrol 5G-netwerken

dinsdag, 17 september 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/amsterdam-stuurt-kritische-vragen-naar-ministerie-van-ezk-over-uitrol-5g-netwerken--1308477
17 sept. 2019

De Amsterdamse wethouder Touria Meliani (Groen Links) heeft middels een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verzocht aanpassingen door te voeren in het wetsvoorstel over de uitrol van 5G-netwerken. Naar schatting zullen in- en om Amsterdam 10.000 extra antennes geplaatst worden, wat gevolgen kan hebben voor het straatbeeld. Ook bestaat bezorgdheid over gezondheidsrisico's.

Meliani wil duidelijkheid bij de kosten en risico's die de aanleg van 5G-netwerken met zich meebrengen. Bij Gemeente Amsterdam bestaat de angst dat deze voor een groot deel voor rekening van de gemeente gaan komen. De aanleg van 5G-netwerken kan daarnaast gevolgen hebben voor de infrastructuur en de bereikbaarheid van de stad tijdens de aanleg van de netwerken, waarvoor een fijnmazig glasvezelnetwerk aangelegd moet worden in de al overvolle ondergrond van de stad.

Middels de brief pleit Meliani ervoor dat bij wet wordt vastgelegd welke partij verantwoordelijk is voor welke risico's. Daarnaast pleit de wethouder ervoor dat gemeenten voldoende regie kunnen houden in het beheer van de openbare ruimte. Ook mag de uitrol van 5G-netwerken niet voor rekening komen van gemeenten die hier onvoldoende draagkracht voor hebben.

Met betrekking tot de zorgen over gezondheidsrisico's van elektromagnetische straling moet volgens Meliani in een nieuw antenne-convernant opgesteld gaan worden waarin wordt vastgesteld hoe met deze zorgen omgegaan moet worden.

Zie ook:
www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/nieuws/amsterdam-stelt-vragen-over-uitrol-5g-internet.10829969.lynkx

Amsterdam wil aanpassingen zien in het wetsvoorstel over de uitrol van 5G-internet. In de hoofdstad moeten hiervoor naar schatting 10.000 extra zenders komen. Dat heeft grote gevolgen voor het straatbeeld en leidt ook tot bezorgdheid over gezondheidsrisico's, schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat).

Kosten
Ook heeft de wethouder vragen bij de kosten en risico's die de aanleg met zich meebrengen en die voor een groot deel voor rekening lijken te komen van de gemeenten. De invoering van 5G heeft bovendien grote gevolgen voor de infrastructuur in de stad, zoals de bereikbaarheid tijdens de aanleg van duizenden kilometers glasvezel in de al overvolle ondergrond.

Regie op beheer
Meliani is in overleg met steden als Eindhoven, Rotterdam en Almere, die ook suggesties hebben gedaan over het wetsvoorstel. Volgens de wethouder hoeft niet een-op-een de Europese richtlijn gevolgd te worden. Ze pleit ervoor in de wet duidelijk vast te leggen wie welke risico's draagt en wil dat gemeenten voldoende regie kunnen houden in het beheer van de openbare ruimte. Ook stelt ze voor de rekening van de uitrol niet neer te leggen bij gemeenten die hiervoor niet voldoende draagkracht hebben.

Gezondheidsrisico’s
Verder wil Meliani dat duidelijk wordt hoe om te gaan met de zorgen over de gezondheidsrisico's van elektromagnetische straling door de forse toename van nieuwe zendapparatuur. Dit alles moet worden vastgelegd in een nieuw antenneconvenant, schrijft de GroenLinks-wethouder.

Sneller en betrouwbaarder internet
De komst van 5G moet leiden tot sneller en betrouwbaarder internet, met meer capaciteit voor aangesloten apparaten. Zo moet het de weg vrijmaken voor zelfrijdende auto's en slimme apparaten. In Nederland werken onder meer KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile aan 5G. (ANP)Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie