Maastricht maakt bezwaar in Den Haag tegen 5G-netwerk (en internetconsultatie)

zaterdag, 07 september 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.1limburg.nl/maastricht-maakt-bezwaar-den-haag-tegen-5g-netwerk?context=topstory
6 sept. 2019

De gemeente Maastricht heeft bezwaren ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat tegen de aanpassing van de Telecomwet. Die aanpassing maakt de uitrol van het 5G-netwerk soepeler, maar dat roept vragen op in Maastricht.

Maastricht laakt het feit hoe er over het nieuwe mobiele netwerk wordt gecommuniceerd, maar ook het gebrek aan informatie over de impact op de gezondheid. Maastricht is zover bekend de eerste gemeente die bezwaren heeft ingediend, na reuring van een groep bezorgde burgers.

Lees ook: Onduidelijkheid over gezondheidrisico's 5G-netwerk
www.1limburg.nl/onduidelijkheid-over-gezondheidrisicos-5g-netwerk

Wat is 5G?
Eerst even over dat 5G-netwerk. Deze nieuwe technologische ontwikkeling maakt het mogelijk om internetdata op je mobiel nog sneller te kunnen overdragen. Dat gebeurt door gebruik van andere en hogere frequenties. Daarbij krijgt het netwerk ook een hogere dichtheid: op elke hoek van de straat komt een zogeheten Small Cell-antenne die continu in verbinding staat met je telefoon.

Gedogen en gezondheidseffecten
Met de wijziging in de Telecomwet mogen telecomaanbieders zonder tussenkomst van gemeenten die small cells aanbrengen in de openbare ruimte. 'Dat betekent dat de gemeente in feite weinig heeft in te brengen en dit moet gedogen', staat in de brief. Ook baart het de gemeente zorgen dat er nog weinig kennis beschikbaar is over de effecten van 5G op de gezondheid.

Burgerprotest
''Veel burgers zijn bezorgd over de gevolgen van straling en het gebrek aan sturingsmogelijkheden van de gemeente'', schrijft gemeente Maastricht in de brief die is ondertekend door burgemeester en wethouders. De groep Straling Info Maastricht hield in augustus een informatieavond. Ze verzamelde genoeg handtekeningen om het punt op de agenda te zetten bij de gemeenteraad. Ook protesteerde ze al tegen het 5G-netwerk.

Lees ook: 5G-tegenstanders protesteren in Maastricht
www.1limburg.nl/5g-tegenstanders-protesteren-maastricht

Maatschappelijke onrust
Maastricht heeft al een testlocatie voor 5G. Vodafone kreeg van het ministerie van Economische Zaken een testlicentie. De gemeente is daar vooraf niet over geïnformeerd. Dat zou volgens Maastricht in tegenspraak zijn met toegezegde transparantie en voorlichting rondom de uitrol van 5G. Ook is er naar omwonenden niet actief gecommuniceerd over de test. 'Daardoor is er maatschappelijke onrust ontstaan binnen de gemeente', zo is te lezen in de brief naar Den Haag.
Tot zondag kunnen er nog bezwaren en vragen worden ingediend op de wetsaanpassing. Op maandag is er een landelijke demonstratie tegen 5G in Den Haag.

Voor de (zeer gedegen) Zienswijze van de gemeente Maastricht over de internetconsultatie betreffende 5G, zie:
www.stopumts.nl/pdf/ZienswijzeMaastrichtTelecomwet1998.pdf .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie