Breedbandabonnement via glasvezel weer in opmars

donderdag, 05 september 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/breedbandabonnement-via-glasvezel-weer-in-opmars--1307002
5 sept. 2019

Steeds meer Nederlandse huishoudens zijn van plan om glasvezeldiensten af te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper in april van dit jaar. 17 procent van de huishoudens gaf aan dat zij van plan zijn om 'in de toekomst'glasvezel' (FTTH) te willen afnemen. In dezelfde maand van 2018 was dit nog 10 procent.

Tot 2018 liep de belangstelling voor een abonnement op vaste diensten (telefonie, tv, internet) via glasvezel gestaag terug. Dat bleek toen niet alleen uit onderzoek van Telecompaper. Ook in vraagbundelingstrajecten was het steeds lastiger om de drempel te halen. Zo kregen hele projecten geen doorgang of werden trajecten verlengd.

Toegenomen belangstelling investeerders, operators
De hernieuwde interesse heeft wellicht te maken met een toenemende belangstelling voor FTTH-projecten onder glasvezelbedrijven en investeerders, met name KPN. Dat investeert sinds 2019 weer fors in de uitrol van FTTH en promoot dit ook in de gebieden waar het aankondigt glasvezel aan te gaan leggen. Ook T-Mobile wil na de fusie met Tele2 fors inzetten op glasvezel, om te beginnen in Den Haag.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 17 procent ervan overtuigd is, dat de uitrol van glasvezel in buitengebieden gesubsidieerd moeten worden. Een jaar eerder vond nog 14 procent van de mensen dit heel belangrijk, zo blijkt uit onderzoek door het Telecompaper Consumer Insights panel.

Meer glasvezel voor buitengebieden
Uit het onderzoek blijkt verder dat er meer mensen zijn die vinden dat glasvezel voor buitengebieden gesubsidieerd moet worden. De stijging van dit percentage, komt waarschijnlijk ook door de toegenomen aandacht vanuit de aanbodzijde. Doordat snel internet voor steeds meer mensen belangrijker wordt, is de tijd aangebroken om deze gebieden – die jaren links zijn blijven liggen, vanwege relatief hoge kosten - nu aan de beurt zijn om te verglazen, zo is de opinie.
Uitgesplitst naar KPN en Ziggo-abonnees heeft 25 procent van de KPN-abonnees (xDSL-klanten) aangegeven glasvezel zeer interessant te vinden en in de toekomst zeker te gaan nemen. Van de Ziggo-klanten heeft slechts 12 procent gezegd dit te gaan doen.

Zie voor meer achtergrondinformatie het artikel: Interesse in glasvezel stijgt.
www.telecompaper.com/achtergrond/interesse-in-glasvezel-stijgt--1306993


Een positieve ontwikkeling, hoe meer glasvezel hoe beter. Glasvezels kunnen grote datasnelheden aan, verbruiken het minste energie, goed voor de CO2 uitstoot, zijn niet te hacken en last but not least: geven geen straling en zijn dus het beste voor de gezondheid.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie