Oosterhout: Zorgen over uitrol 5G-netwerk

woensdag, 04 september 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.bndestem.nl/oosterhout/zorgen-over-uitrol-5g-netwerk~a47bfebf/
30 aug. 2019

OOSTERHOUT - De uitrol van het zogeheten 5G-netwerk ‘is onverantwoord' en ‘moet stopgezet worden’. Dat vindt Cees Noltee, fractievoorzitter van Groen Brabant. In een brief aan het college van B en W zet Noltee vraagtekens bij de gevolgen voor de gezondheid van de straling van de snelle dataverbinding. Ook vraagt hij zich af of de burger buitenspel wordt gezet, omdat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorstander is van ‘een verplichte dekking van 98 procent’ in alle gemeentes.

Electro-gevoelig
Wij vragen u af te zien van het installe­ren van 5G vanwege de onduide­lijk­heid over de gevaren voor de volksgezondheid.”

Cees Noltee, Groen Brabant
,,Er zijn nogal wat mensen electro-gevoelig'', schrijft Noltee. ,,Ze klagen over hoofd -en spierpijn, moeheid en concentratie problemen. Hoe het precies wordt veroorzaakt, is niet duidelijk. Dat er met de toepassing van 5G waarschijnlijk huidklachten bij komen, geeft een nog grotere maatschappelijke onzekerheid.”


Antennes dicht bij leefgebied
De VNG schrijft op de eigen website: ‘5G heeft in vergelijking met het 4G- netwerk een veel fijnmazigere infrastructuur nodig. Het gaat naar verwachting om een positie per elke 50 meter. Deze infrastructuur zal moeten worden ingepast in de fysieke leefomgeving.’ Noltee: ,,Dat kan inhouden dat burgers een antenne in hun voortuin geplaatst krijgen. Doordat de hogere frequentie van 5G minder goed door muren heen gaat moeten antennes dichter bij het leefgebied worden geplaatst. Zolang het niet onomstotelijk vaststaat dat de straling ongevaarlijk is, is het uitrollen van een nieuw 5G netwerk onverantwoord. Wij vragen u dan ook voorlopig af te zien van het installeren van 5G. De belangrijkste reden hiervoor is de onduidelijkheid die er is ten aanzien van de gevaren voor de volksgezondheid.”

Een kwalijke zaak
De fractie van Groen Brabant vindt het ook ‘een zeer kwalijke zaak’ dat de VNG een verplichte dekking van 98 procent wil. ,,Graag vernemen wij of u als college ingestemd heeft met de positie, welke de VNG inneemt? En heeft u willens en wetens het voornemen om de burgerrechten op gemeentelijk niveau via landelijke wetgeving uit te schakelen?” Het college van B en W heeft drie weken de tijd om te antwoorden.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie