Maastricht: PvdA uit zorgen over 5G-straling

donderdag, 25 juli 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron 1: www.rtvmaastricht.nl/nieuws/146449046/pvda-uit-zorgen-over-5g-straling
12 juli 2019

De PvdA heeft middels een brief haar zorgen geuit over de 5G-verbinding, die Vodafone deze week via een basisstation tot stand heeft gebracht in onze stad. Volgens de partij zijn er nogal wat zorgen onder de Maastrichtse bevolking over de gevolgen van het opgezette netwerk en dan vooral op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Want hoe zit het met de stralingsdichtheid bijvoorbeeld, zo vraagt de PvdA aan het College van Burgemeester en Wethouders. Daarmee baseert de partij zich op de
zorgen van internationale organisatie Space Appeal, die beweert dat de straling die 5G met zich meebrengt gevolgen heeft voor de menselijke gezondheid. Met 5G is het de bedoeling dat smartphonegebruikers in de toekomst nog sneller data met elkaar kunnen uitwisselen. Het gaat vooralsnog om een test die Vodafone in onze stad uitvoert.


Bron 2: maastricht.pvda.nl/nieuws/uitrol-5g-netwerk-zorgen-van-burgers-over-gezondheidsrisicos/
12 juli 2019

Deze week hebben we in de media kennis genomen van de totstandkoming van de eerste 5G-verbinding in Maastricht¹. Deze test is onderdeel van de voorbereiding voor grootschalige uitrol van het 5G-netwerk.

Rondom de introductie van 5G maken burgers zich zorgen over mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s, die de implementatie van een 5G-netwerk met zich mee kan brengen. Naast zorgen van inwoners is er uit een risicoanalyse gebleken dat de netwerken in hun huidige vorm niet voldoende veilig zijn voor implementatie in vitale infrastructuur.

1. Is de gemeente Maastricht op de hoogte gesteld van de lancering van het teststation in Maastricht?
2. In hoeverre kan het college inzichtelijk maken wat de stralingsdichtheid van Maastricht is en welke normen hanteert het college bij mogelijke implementatie van het 5G-netwerk?
3. In hoeverre is het college bereid om rond scholen, kinderopvang en zorginstellingen een strengere norm te hanteren?
4. Bent u het met de PvdA eens dat het belangrijk is om rekening te houden met de dilemma’s rondom de implementatie van het 5G-netwerk, voordat er gekeken wordt naar mogelijke 5G-toepassingen voor bijvoorbeeld Smart City of andere projecten?
5. Is het college bekend met de oproep van internationale organisaties zoals Space Appeal om te stoppen met de implementatie van 5G?
6. Op welke wijze gaat het college zich inspannen om zorgen rondom de introductie van het 5G-netwerk weg te nemen bij de burgers van Maastricht.


¹https://www.nu.nl/tech/5962852/vodafoneziggo-brengt-eerste-5g-verbinding-tot-stand-in-maastricht.html


Bron 3: www.limburger.nl/cnt/dmf20190709_00113897/vodafone-maakt-eerste-5g-verbinding-in-maastricht
12 juli 2012


Bron 4: www.nu.nl/tech/5962852/vodafoneziggo-brengt-eerste-5g-verbinding-tot-stand-in-maastricht.html
9 juli 2019

VodafoneZiggo heeft voor het eerst een 5G-verbinding tot stand gebracht in Nederland. In een persbericht laat de provider weten dat er een testverbinding in de omgeving van Maastricht in de lucht is gebracht.

Het eerste basisstation staat in de buurt van Maastricht en is als test bedoeld voor het aanleggen van een groter 5G-netwerk. Het station maakt gebruik van een testlicentie op de 3,5-GHz-frequentie. Dit is belangrijkste frequentieband voor 5G.

Dit niet de eerste test met 5G die de provider doet, maar wel de eerste test die buiten het laboratorium plaatsvindt, zegt de directeur van Mobiel Netwerk bij VodafoneZiggo Matthias Sauder.

''Dit basisstation in Maastricht staat buiten, werkt 'live' in het Nederlandse operationele netwerk en maakt gebruik van de 3,5-GHz-testfrequentie. Met een 5G-toestel in de buurt van dit basisstation, kunnen we nu daadwerkelijk data over een 5G-verbinding in het netwerk versturen,”

De test in Maastricht is een eerste stap na een grotere test met 5G. Na de zomer van dit jaar wil de provider in Eindhoven op grotere schaal gaan testen met de nieuwe 5G-verbinding.

Uiteindelijk mogen drie telecomproviders in Nederland gebruik gaan maken van de nieuwe 5G-frequenties. Naast VodafoneZiggo, mogen ook KPN en T-Mobile de verbinding gaan gebruiken.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie