T-Mobile opent drie 5G testlocaties in Den Haag

maandag, 08 juli 2019 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/t-mobile-opent-drie-5g-testlocaties-in-den-haag--1299850?utm_source=telecom_vandaag&utm_medium=email&utm_campaign=08-07-2019&utm_content=textlink
8 juli 2019

T-Mobile opent binnenkort drie testomgevingen voor 5G-technologie en diensten, in samenwerking met de Gemeente Den Haag. De labs komen op het T-Mobile hoofdkantoor, in Scheveningen en in het Central Innovation District: het gebied tussen de drie stations CS, HS en Laan van NOI. T-Mobile test de op 5G gebaseerde toepassingen op verschillende frequentiebanden; zowel op de 3,5 GHz-band als op de 26 GHz-band, ook wel de millimeter wave of mmwave-band genoemd.

In Scheveningen komt deze zomer het 5G Living Lab. Hier worden, samen met lokale initiatieven, de mogelijkheden van 5G verkend voor verkeersmanagement, veiligheid en leefbaarheid van de omgeving. Het tweede onderzoekslab dat in juli haar deuren opent, is het 5G Field Lab in het hoofdkantoor van T-Mobile. Hier krijgen scholen en bedrijven de mogelijkheid te experimenteren met op 5G gebaseerde toepassingen. In de onderzoeken wordt gebruik gemaakt van verschillende frequentiebanden; 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz. Om de toepassingen ook echt werkbaar te maken op 5G, stelt T-Mobile Nederland het gebruik van 5G-antennes op deze locaties beschikbaar.

Startups en hogescholen
Het derde onderzoekslab komt bij The Hague Tech, een verzamelgebouw voor startups in het Central Innovation District: een zo benoemd gebied tussen de drie stations CS, HS en Laan van NOI. Dat gebeurt in samenwerking met de World Startup Factory.

Naast de fysieke testlocaties werkt T-Mobile actief samen met de Haagse Hogeschool en Hogeschool InHolland. Samen met studenten worden creatieve en waardevolle 5G concepten ontwikkeld die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. De Gemeente Den Haag wil de eerste 5G-stad van Nederland worden.

T-Mobile rekent op 700 MHz en 3,5 GHz vergunningen
Rond de overname van Tele2 heeft T-Mobile een aantal beloften gedaan. De landelijke uitrol van 5G is daar deel van. De operator wil volgend jaar al landelijke dekking bereiken, zodra de voorgenomen Multibandveiling is gehouden. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat streeft naar begin 2020.

T-Mobile wil een 700 MHz-frequentie kopen ten bate van 5G. De 3,5 GHz-band wordt afzonderlijk verdeeld, waarschijnlijk 1 à 2 jaar na de Multibandveiling. T-Mobile wil ook die hebben voor 5G en hoopt op een snelle beleidsvorming voor de 26 GHz band.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie