Slimme meter: Problemen slimme gasmeter groter dan Enexis aanvankelijk meldt

donderdag, 20 december 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: kassa.bnnvara.nl/gemist/nieuws/gasmeters-enexis
15 dec. 2018

Het probleem met de slimme gasmeters blijkt veel groter dan Enexis afgelopen week beweerde. De netbeheerder was toen bezig 159 geplaatste Itron gasmeters om te ruilen. Nu moet Enexis bijna 50.000 meters zo snel als mogelijk vervangen van de toezichthouder. Er kan niet worden gegarandeerd dat de meters gasdicht blijven.

Enexis was al gestopt met het plaatsen van de 5de generatie Itron meters nadat er bij 3 meters een gaslek werd ontdekt. Die kwamen uit een serie waar er 159 van waren geplaatst. Maar er was volgens de netbeheerder geen enkele aanwijzing dat ook met andere meters van hetzelfde type iets mis was. Puur uit voorzorg werd toch extra onderzoek gedaan. Dat zei woordvoerder Jenny Huttinga van koepelorganisatie Netbeheer Nederland in de uitzending van Kassa op 8 december. Bekijk het fragment hieronder terug.

Toezichthouder SodM noemt situatie urgent
Uit dat onderzoek blijkt dat van geen enkele Itron meter van de 5de generatie de veiligheid gegarandeerd kan worden. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt dat het om een urgente situatie gaat. Alle bijna 50.000 meters die van het type geplaatst zijn, moeten daarom zo snel mogelijk vervangen worden. Enexis moet het SodM dagelijks rapporteren over de voortgang van de vervangingsactie.

Onveilige meters ook bij klanten van Rendo en Coteq
Het type gasmeter is behalve in het verzorgingsgebied van Enexis ook geplaatst bij klanten van Rendo en Coteq. Deze kleine netbeheerders werken met de uitrol van de slimme gasmeters en dus ook deze vervangingsactie samen met Enexis. De meters van Rendo en Coteq vallen onder de 50.000 die Enexis nu moet vervangen.

Kassa besteedde meerdere keren aandacht aan gevaarlijke slimme gasmeters met defecten. Het volledige dossier kun je hier inzien.
kassa.bnnvara.nl/dossiers/kassa-brengt-aan-het-licht-tienduizenden-onveilige-slimme-gasmeters-in-nederland/terugkijken .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie