Kabinet maakt haast met veiling supersnel mobiel netwerk

donderdag, 29 november 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: fd.nl/ondernemen/1279888/kabinet-maakt-haast-met-veiling-supersnel-mobiel-netwerk
27 nov. 2018

Het kabinet heeft de eerste grote veiling voor de nieuwe 5G-frequenties voor mobiele telefonie gepland voor eind 2019 of begin 2020. Dat blijkt uit een reactie die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken dinsdagavond heeft gegeven op de aanstaande overname van Tele2 door T-Mobile.

De eerste veilingen betreffen drie frequenties (700, 1400, 2100 Megahertz). Het kabinet had de veiling van deze frequenties uitgesteld in afwachting van het oordeel van de Europese Commissie over de Tele2-overname. Die stemde dinsdagmiddag definitief in, na een uitgebreid onderzoek.

De veiling van de 3,5 GHz-band laat op zich wachten. Deze frequentie wordt nu voor spionagedoeleinden gebruikt. Het kabinet beslist later dit jaar of, en zo ja wanneer deze band beschikbaar komt voor de telecommaatschappijen.

Met de overname van Tele2 verdwijnt de vierde speler met een eigen mobiel netwerk van de Nederlandse markt. De Nederlandse dochter van de gelijknamige Zweedse onderneming had in 2012 voor een zacht prijsje een frequentie voor 4G bemachtigd. Het kabinet wilde zo de concurrentie bevorderen.

De staatssecretaris stelde dinsdagavond geen voorkeur te hebben voor het aantal spelers met een netwerk in de huidige markt. Voor de toekomst geldt dat het aantal netwerkpartijen geen doel op zich is, aldus Keijzer. 'Het gaat om een voldoende concurrerende markt tussen aanbieders onderling én er moeten voldoende keuzemogelijkheden zijn voor consumenten die gebruik maken van deze diensten: op basis van prijs, maar ook op basis van kwaliteit.'

De naam 5G wordt vaak gebruikt voor mm golven. Als we dan 10 mm als maximum nemen dan krijgen we 30 GHz als laagste frequentie. Op het internet komen we ook 24 GHz tegen, met een golflengte van 12,5 mm en tevens, zoals hierboven 3,5 GHz, wat zeker niet onder de mm golven past. In Zwitserland is wel aangekondigd 3,5 GHz te combineren met fased-array MiMo antennes, zie:

www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Internationaal/11747/Zwitserland:%20first%205G%20net .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie