Ilpendam in rep en roer over telecommast

dinsdag, 18 september 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.noordhollandsdagblad.nl/waterland/ilpendam-rep-en-roer-over-telecommast
17 sept. 2018

De geschiedenis herhaalt zich: twaalf jaar na de eerste rel over de komst van een zendmast in Ilpendam is het dorp opnieuw in rep en roer over plannen voor zo’n mast. Ilpendammers, die in de buurt wonen van de plek waar de mast gepland is, zijn bang voor gevaarlijke straling.

Het bedrijf Novec BV verspreidde onlangs een flyer in Ilpendam waarin staat dat het een bijna veertig meter hoge telecommast wil plaatsen in de groenstrook langs de parkeerplaats aan de Lepelaarstraat. Door de passage in de flyer dat ’in goed overleg met de gemeente Waterland en na een zorgvuldige selectie is gekozen voor de Lepelaarstraat’ is bij veel omwonenden de indruk gewekt dat de procedures voor de komst van de mast al zijn doorlopen en dat het besluit onomkeerbaar is.

Maar dat laatste is absoluut niet het geval, zo laat woordvoerster José van de Geer van de gemeente weten. ,,Bij de gemeente is nog geen aanvraag voor de mast ingediend. Dat betekent dat er ook nog geen vergunning kan zijn verstrekt.’’

Mocht de gemeente wel van plan zijn die vergunning te verlenen, dan vindt ze een flink aantal Ilpendammers op haar weg. Naar aanleiding van een klein nieuwsberichtje van deze krant over de mast, meldden diverse ongeruste dorpsbewoners zich bij de redactie en ook op sociale media maakten Ilpendammers zich bezorgd.

Precies hetzelfde gebeurde in 2006 toen Vodafone plannen had voor een mast in Ilpendam-Noord. De gemeente wilde daar toestemming voor geven, maar zag daar vanaf nadat het dorp in opstand was gekomen. Veel Ilpendammers waren bang dat de mast straling veroorzaakte die schadelijk was voor de volksgezondheid. Anderhalf jaar later probeerde KPN het opnieuw in Ilpendam en wilde een mast plaatsen in de toren van de katholieke kerk. Ook dat ging niet door vanwege verzet vanuit de bevolking.

Uiteindelijk is er een zendmast geplaatst in een hoogspanningsmast buiten het dorp, langs de Hofweg. Die locatie leverde geen protesten op van de dorpsbewoners.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie