Umts op Tholen nog niet welkom, Provinciale Zeeuwse Courant

woensdag, 07 juni 2006 - Categorie: Berichten Nederland

door Frank Balkenende
www.pzc.nl/zeeland/bevelandentholen/article399166.ece

THOLEN - De gemeente Tholen zet de deur niet meteen wagenwijd open voor providers die umts-antennes op telefoniemasten willen plaatsen. Dat zegt wethouder M. Velthuis in een reactie op de gisteren bekendgemaakte resultaten van een Zwitsers onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van straling door zendmasten.
Woonstichting Clavis in Terneuzen plaatst voorlopig geen nieuwe masten op haar gebouwen. Directeur E. van Exter deed die toezegging gisteren in een reactie op de uitkomst van een Zwitsers onderzoek naar de schadelijkheid van umts-masten. Volgens het onderzoek zouden de zendmasten niet gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

Staatssecretaris Van Geel en de providers concludeerden gisteren dat er geen aantoonbare gevolgen zijn voor mensen die dichtbij een gsm- of umts-mast wonen.

De Thoolse wethouder Velthuis deelt de conclusie van Van Geel niet helemaal. „We wisten al dat dit onderzoek niet de gewenste uitkomst zou hebben. Het is niet veel meer dan een bevestiging van een TNO-onderzoek. Over gezondheidseffecten op de lange termijn zegt het Zwitserse onderzoek niets.“

Afwijkingen

Dat verkennende onderzoek van TNO is door de Zwitsers herhaald en uitgebreid. Spreekbuis A. van Toorn van de belangengroep Tholen tegen Straling, die de vlakbij de wijk Waterfront in Tholen-stad gelegen gsm-mast verplaatst wil zien, heeft het rapport gelezen. Ze komt tot de slotsom dat het niets zegt over de schadelijke gevolgen van gsm- en umts-straling op de langere termijn.

„Het onderzoekt toont alleen aan dat er bij kortstondige blootstelling aan dergelijke straling geen nadelig gevolgen zijn voor de gezondheid van mensen. In het rapport zijn wel twee gevallen van afwijkingen in de hersenfuncties vastgesteld, maar kon geen verband worden gelegd met umts-straling. Het punt is echter dat langdurige blootstelling niet is bestudeerd, dus blijft onze zorg of er mensen op de lange termijn ziek van worden.“

De belangengroep stuurt het Thoolse college vandaag een brief, waarin ze aandringt op verplaatsing van de gsm-mast die aan de Schelde-Rijnweg staat. Ze vrezen namelijk ook de gsm-straling. Bovendien kunnen providers er op elk moment een umts-antenne inhangen.

„Het is gewoon een voorzorgsmaatregel die wij wensen. Er komt wel een breed landelijk onderzoek naar elektromagnetische straling, dat duurt jaren. Intussen willen wij niet blootgesteld worden aan straling waarvan we niet weten of we over tien jaar ziek van worden.“

Tholen telt nu alleen gsm-masten. Elk dorp heeft er wel een. Vreemd genoeg lopen alleen Tholenaren er tegen te hoop.

Wethouder Velthuis laat weten dat ze zich wil inspannen voor verplaatsing van de gsm-mast. „We snappen de zorgen van de bewoners van Waterfront. We zullen er goed naar kijken.“

Tholen heeft het Zwitserse onderzoek afgewacht alvorens een standpunt in te nemen over de komst van umts-antennes. Niettemin moet Tholen zakendoen met de staatssecretaris. Hij heeft umts-frequenties verkocht aan telefoniebedrijven en die willen hun aankoop zo langzamerhand verzilveren.

Veel gemeenten weigerden tot nu toe toestemming te geven voor de plaatsing van umts-antennes, omdat TNO in 2003 concludeerde dat mensen duizelig kunnen worden en tintelingen kunnen krijgen van de straling van de antennes. Van Geel verwacht dat gemeenten overstag gaan met de resultaten van het Zwitserse onderzoek.

Velthuis wil de providers niet zonder meer ruim baan geven. „Tholen volgt Van Geel niet op de voet.“ Volgende week is er overleg met de staatssecretaris.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie