Wateringen (gem. Westerveld): Gemeentebestuur een blok beton?

dinsdag, 11 september 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.dvhn.nl/drenthe/Gemeente-zoekt-niet-naar-alternatieve-locatie-enorme-zendmast-Wateren-rechter-moet-knoop-doorhakken-23516964.html
7 sept. 2018

Gemeente zoekt niet naar alternatieve locatie enorme zendmast Wateren; rechter moet knoop doorhakken

De rechter zal moeten beslissen waar precies de omstreden, 40 meter hoge zendmast in Wateren komt. De gemeente Westerveld gaat zelf niet op zoek naar alternatieve locaties.

Wethouder Wilfried de Jong zat enkele weken geleden om tafel met een aantal van de inwoners van Wateren en Zorgvlied die fel tegen de plek zijn waar KPN de mast wil plaatsen: pal langs de doorgaande weg in Wateren en niet ver van de dorpsentree van Zorgvlied. Tijdens dat gesprek kreeg hij enkele honderden handtekeningen overhandigd, die deze zomer door inwoners en vakantiegangers zijn gezet. De wethouder zegde toe om de locatiekeuze binnen het gemeentebestuur nogmaals tegen het licht te zullen houden.
Dat is deze week gebeurd, in de eerste collegevergadering na het zomerreces. Via een woordvoerster laat De Jong (Progressief Westerveld) weten dat ‘de handtekeningen geen aanleiding zijn de eerder gekozen locatie voor de zendmast te heroverwegen’. ,,Het wachten is nu op de rechtszaak.”

Commissie bezwaarschriften gaf gemeente gelijk

In deze hoek van de gemeente Westerveld is het mobiele bereik vaak slecht. KPN wil daar met de zendmast verbetering in brengen. Maar de voor de enorme mast gekozen bouwlocatie is veel inwoners van de twee dorpen in het verkeerde keelgat geschoten. De gemeente Westerveld ging eerder akkoord met de mast op deze plek. Wateren en Zorgvlied vonden daarna de welstands-/monumentencommissie aan hun zijde. De commissie bezwaarschriften echter besloot dat de gemeente zorgvuldig had gehandeld.

De actievoerders hebben tegen de bouwlocatie intussen beroep laten aantekenen bij de rechtbank Noord-Nederland. Vooruitlopend op de behandeling heeft de rechter in een voorlopige voorziening KPN verboden al met de bouw van de mast te beginnen. Wanneer de zaak inhoudelijk voor komt, is nog niet bekend.

Mast pal voor de oprit

Dorus en Marianne Liefting uit Wateren en Agaath Siemensma uit Zorgvlied vormen de kern van de actievoerders. De Lieftings dreigen de mast pal voor hun oprit krijgen. Dorus Liefting is imker en vreest, als KPN haar plannen kan doorzetten, het ergste voor zijn bijen.

Ze zullen bij honderdduizenden sterven, voorspelde hij al: ,,Komt zo’n mast te dicht bij de bijenkasten te staan, dan werkt het ijzerwerk in de kasten als een antenne, die de straling van de mast opneemt. Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. In dat geval raken bijen gedesoriënteerd en overleven ze het niet.”

‘Gemeentebestuur is net een blok beton’

Dorus Liefting had vrijdag zelf nog niets gehoord van wethouder De Jong. Hij is zwaar teleurgesteld dat B en W van Westerveld de bouwlocatie voor de zendmast niet willen heroverwegen. ,,Het gaat toch niet alleen om de handtekeningen? We hebben zo veel argumenten aangedragen waarom de mast op een andere plek zou moeten komen. Het is net een blok beton, zo’n gemeentebestuur. Ze houden zich strikt aan eerder gemaakte afspraken.”Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie