’Buitengebied Hoogeveen vogelvrij voor telecom-zendmasten’

maandag, 06 augustus 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: http://www.dvhn.nl/drenthe/’Buitengebied-Hoogeveen-vogelvrij-voor-telecom-zendmasten’-23396326.html
23 juli 2018
Drenthe

Inwoners van Noordscheschut vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente Hoogeveen geen beleid heeft voor het ophangen van telecomantennes in het buitengebied

,,Wij zijn volledig vogelvrij’’, zei hun woordvoerster Mandy Schenk gisteren bij de Raad van State in Den Haag. Een groep buurtbewoners verzet zich tegen vier antennes die KPN van de gemeente heeft mogen ophangen in een afgedankte hoogspanningsmast aan het Schoolpad.

Daar had KPN geen vergunning voor nodig. Onbegrijpelijk, vindt Schenk. ,,Je moet in Nederland al een vergunning hebben als je te diep in je tuin graaft’’.
Uniform antennebeleid

De inwoonster van Noordscheschut wil dat in het buitengebied hetzelfde antennebeleid gaat gelden als in de bebouwde kom. Daar is bij plaatsing van een antenne op een woongebouw bijvoorbeeld toestemming nodig van de meerderheid van de bewoners.

De enige manier van de omwonenden om de zaak bij de Raad van State op tafel te krijgen was een rechtszaak tegen het bestemmingsplan

Parapluherziening.

De hoogspanningsmasten zouden na opheffing van de hoogspanningsverbinding Hoogeveen-Veenoord worden weggehaald, zo hebben de bewoners gelezen in een brief van Tennet. Enkele masten zijn tot verrassing van Schenk echter blijven staan, waaronder de mast aan het Schoolpad waar KPN nu gebruik van maakt.

In 2016 verhuisde het jonge gezin van Amsterdam naar Noordscheschut omdat ze de Randstad te hectisch vonden. ,,Dat hadden we natuurlijk nooit gedaan als we geweten hadden van die zendmast’’, zei Schenk tegen de Raad van State.

Straling

De omwonenden vrezen ervoor dat straling slechte effecten heeft op hun gezondheid en die van hun kinderen. Volgens de gemeente Hoogeveen blijven de KPN-antennes ver beneden de zogeheten blootstellingsnorm voor telecomstraling. De gemeente wijst erop dat voor het plaatsen van de antennes geen vergunning nodig was en dat er ook geen verplichting bestond om de bewoners vooraf te informeren dat KPN de mast zou gaan gebruiken.
Over het slagen van het beroep van de buurtbewoners tegen het bestemmingsplan was staatsraad Ralph Pans niet erg optimistisch. Die mast was al toegestaan onder het vorige bestemmingsplan, zei Pans. ,,Het moet niet kunnen dat niemand iets kan doen tegen zulke antennes’’, vindt Schenk.
Uitspraak van de Raad van State naar verwachting over zes weken.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie