Omwonenden eisen verwijdering zendmast

woensdag, 27 juni 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.hoogeveenschecourant.nl/nieuws/hoogeveen/543743/omwonenden-eisen-verwijdering-zendmast.html
25 juni 2018

Noordscheschut/Den Haag - Een voormalige hoogspanningsmast in de omgeving van het Schoolpad in Noordscheschut moet weg. Dat vindt een tiental omwonenden. Ze hebben de Raad van State gevraagd om vernietiging van het bestemmingsplan waarin het hergebruik als zendmast voor KPN wordt geregeld. De kwestie werd maandag behandeld tijdens een zitting bij de Raad in Den Haag.

De zendapparatuur hangt intussen al twee jaar in de mast. Daarvoor was geen vergunning nodig. Maar de omwonenden richten zich op de mast. Moet die weg, dan verdwijnt daarmee automatisch de gewraakte en gevreesde zendapparatuur.

Zorgen over de gezondheid
De omwonenden maken zich vooral zorgen om hun gezondheid. De mast staat op 55 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning. 'Die afstand is vanwege de mogelijk gevaarlijke straling veel te kort', vinden de omwonenden. 'De wetenschap is er nog niet over uit of straling van zendapparatuur gevaarlijk is voor onze gezondheid. Maar voor de overheid geldt wel het zorgbeginsel. En dat wil zeggen dat de overheid vooralsnog voorzichtig moet omgaan met locaties voor zendapparatuur.'

De bewoners van Noordscheschut stellen dat ze overal buiten zijn gehouden. Netbeheerder TenneT zou hen wel hebben verteld dat de hoogspanningsmasten zouden verdwijnen. Die toezegging blijkt weinig waard nu er bij Noordscheschut toch een mast blijft staan.

Volgens het Nationaal Antenne Beleid moeten omwonenden actief worden geïnformeerd over de plaatsing van zendapparatuur in hun buurt. Dat is volgens de bewoners niet gebeurd.

Inhangen zendapparatuur is vergunning vrij
De gemeente Hoogeveen stelt dat ze burgers informeert door documenten en beleid voor iedereen toegankelijk te maken. Burgers kunnen zich informeren op een gemeentehuis of via internet. Het inhangen van zendapparatuur van KPN twee jaar geleden was vergunningsvrij. Daarover hoefden omwonenden ook niet apart te worden ingelicht, aldus de gemeente.

De gemeente zegt ook dat bij het toelaten van de zendmast rekening is gehouden met de omgeving. Het beleid is om afstand te houden van vooral woningen, kinderverblijfplaatsen en verzorgingshuizen. Maar de voorzitter van de Raad van State constateerde dat in het gemeentelijke beleid niet staat hoeveel meter afstand de gemeente hanteert. En daardoor is lastig vast te stellen of deze omstreden zendmast voldoet aan de eisen.

Mast heeft goed zendbereik
Masteigenaar Novec BV zegt dat deze mast bij Noordscheschut het meest geschikt is om een goed zendbereik te hebben in Tiendeveen en het nabijgelegen Siberië. Mogelijk komt er nog een tweede zitting bij de Raad. De vele omwonenden kwamen niet opdagen tijdens de zitting. Ze waren daarvoor wel uitgenodigd, zei de raadsvoorzitter. Misschien is er toch een fout gemaakt die de omwonenden niet kan worden verweten.

Komt er geen tweede zitting, dan volgt de uitspraak binnen enkele maanden.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie