Buurt in Kerkdriel wil zendmast niet

zaterdag, 09 juni 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.bd.nl/maasdriel/buurt-in-kerkdriel-wil-zendmast-niet~a9902993/
8 juni 2018

KERKDRIEL - Aan de Industriestraat in Kerkdriel is een 39 meter hoge zendmast gepland. Omwonenden zien dat niet zitten.

Blootstelling aan straling en waardeverminderingen van omliggende woningen en bedrijven. Dat zijn de twee belangrijkste punten uit het bezwaarschrift dat 36 bewoners en ondernemers uit de Industriestraat en directe omgeving in Kerkdriel hebben ingediend bij de gemeente Maasdriel. Een bedrijf uit Reeuwijk wil op een perceel aan de Industriestraat een 39 meter hoge zendmast plaatsen, voor de telecombranche. De Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) heeft hiervoor namens de gemeente Maasdriel in maart van dit jaar een vergunning verstrekt.

Aansprakelijk
Buurtbewoners en de eigenaren van enkele bedrijven zijn er alles behalve blij mee. Zij vechten de vergunningen aan en stellen in hun bezwaarschrift de gemeente aansprakelijk voor de mogelijke gevolgen van de mast. Ze zijn bang dat de straling een schadelijke invloed op hun gezondheid heeft. En ze vrezen dat hun huis of bedrijf minder waard wordt en lastiger te verkopen is.

De 36 bezorgde buurtbewoners vinden de locatie aan de Industriestraat niet geschikt. Volgens het bestemmingsplan mogen bouwwerken hier niet hoger zijn dan tien meter. Voor een antenne-installatie kan een uitzondering worden gemaakt, mits aan een hele lijst voorwaarden wordt voldaan. Volgens de ODR is dat hier het geval, maar de omwonenden bestrijden dat. Zij voeren in hun bezwaarschrift meerdere punten uit de vergunning op die niet zouden kloppen met de werkelijkheid.

Kerktoren
,,In de vergunning staat dat plaatsen van een antenne op een bestaand bouwwerk niet mogelijk is, omdat er binnen het zoekgebied van 300 meter geen hoge gebouwen zijn.'' De bezwaarmakers wijzen op de toren van de kerk aan de Kerkstraat, en op woonzorgcentrum De Leyenstein. ,,Slechts enkele tientallen meters verderop en hoog genoeg.'' Maar er rammelt in de vergunning meer, menen ze. Zo wordt gesteld dat de locatie op een industrieterrein ligt. Aan de Industrieweg wordt weliswaar wonen en bedrijvigheid gecombineerd, maar de locatie ligt midden in het dorp, met daarom heen gewone woonstraten. De bezwaarmakers komen dan ook niet alleen uit de Industriestraat, maar ook uit de Kerkstraat, Kerckquartier en Binnenquartier.

In het bezwaarschrift is verder een lijst een onderzoeken meegestuurd waaruit blijkt dat de straling van zo'n zendmast een negatief effect heeft op de gezondheid van mensen. ,,Ons inziens is sprake van ontoelaatbare risico's.''

Op 14 juni buigt de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeenten Maasdriel en Zaltbommel zich over de kwestie. De hoorzitting is om 17.00 uur op het gemeentekantoor in Zaltbommel.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie