Telecomproviders verzetten zich tegen stralingslimiet in 5g-band 26GHz

vrijdag, 08 juni 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: tweakers.net/nieuws/139493/telecomproviders-verzetten-zich-tegen-stralingslimiet-in-5g-band-26ghz.html
7 juni 2018

Veel Nederlandse en Belgische providers of hun moederbedrijven hebben zich uitgesproken tegen het maximum voor straling van 5g-zendmasten die gaan werken in de 26GHz-band. Dat zal een belangrijke band worden voor de komende generatie mobiele netwerken.

De providers ageren in een open brief op de site van koepelorganisatie GSM Assocation tegen het voorgestelde maximum voor de straling. Onder de ondertekenaars zijn KPN en de moederbedrijven van Vodafone, T-Mobile en Orange. Ook Huawei en Nokia staan ertussen. In de brief zeggen de bedrijven dat hogere maxima nodig zijn om zo goed mogelijk 5g-netwerken aan te leggen.

De bedrijven claimen dat hogere maxima nodig zijn omdat ze anders minder goede 5g-netwerken kunnen aanleggen en dus minder reden hebben om te investeren. Met een hogere straling hebben zendmasten meer bereik. Dat is belangrijk in de 26GHz-band, omdat die van nature een beperkt bereik heeft en het signaal slecht door muren heen kan komen. De meeste snelheidswinst van 5g moet komen uit die frequentieband, omdat daarin meer ruimte is dan in de lagere frequenties en daardoor een veel hogere doorvoersnelheid mogelijk is.

Een buitengewoon kwalijke zaak, de telecomproviders willen de huidige limieten nog verder oprekken en trekken zich niets aan van de schadelijke effecten voor de gezondheid.

Zie ook:

tweakers.net/nieuws/135031/nederlandse-overheid-onderzoekt-mogelijkheid-5g-op-3-komma-5ghz-band.html
en
tweakers.net/nieuws/136329/groningse-5g-experimenten-gaan-ook-door-zonder-gebruik-van-3-komma-5ghz-frequentie.html
en
tweakers.net/nieuws/136479/europese-commissie-gaat-gemeenten-15000-euro-geven-voor-gratis-wifi-hotspots.html .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie