Ubiquity; De zoektocht naar een stralingsvrij leven

woensdag, 06 juni 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.nrc.nl/nieuws/2018/06/05/de-zoektocht-naar-een-stralingsvrij-leven-a1605471
5 juni 2018

Documentaire; Bregtje van der Haak volgt in haar nieuwe documentaire mensen die lijden aan ‘electrohypersensitiviteit’.

Zijn we bereid om hem op te geven? De utopie van het verbonden zijn? Die door het internet bijna even werkelijkheid leek te worden. Maar die door onze permanente staat van ‘ubiquity’ – het overal op hetzelfde moment aanwezig te lijken kunnen zijn - steeds meer dystopische trekjes vertoont.

In haar gelijknamige documentaire belicht Bregtje van der Haak een minder in het oog springende schaduwzijde: mensen die lijden aan ‘electrohypersensitiviteit’ (EHS), een verzameling overgevoeligheidsklachten variërend van vermoeidheid, duizeligheid en concentratieproblemen ten gevolge van zogeheten ‘electrosmog’, de electromagnetische straling van elektriciteits- en telefoonmasten, wifi-signalen, mobiele telefoons, computers en andere apparaten.

Hoewel EHS nog niet wetenschappelijk is bewezen, neemt zij de klachten van haar hoofdpersonen serieus. Bijzonder veel indruk maakt het relaas van de Zweedse ingenieur Per Segerback, die jarenlang een van de topontwikkelaars was bij telecombedrijf Ericsson en nu al bijna twintig jaar in een stralingsvrije zone in het bos leeft. Zijn klachten (die hij al in zijn kindertijd ontdekte, toen hij onder een hoogspanningskabel liep) zijn met het verstrijken van de jaren zo erg geworden dat hij bij blootstelling aan straling het bewustzijn dreigt te verliezen. Wrang is dat hij in de tijd dat hij nog voor Ericsson werkte zo waardevol was voor het bedrijf dat ze bereid waren allerlei aanpassingen aan zijn woon- en werkomgeving te doen zodat hij de uitvindingen kon blijven doen waarvoor hij zelf allergisch is.

De trailer van Ubiquity.

https://youtu.be/wTOThidR63Y

Ubiquity sluit naadloos aan bij Van der Haaks eerdere documentaire-projecten over digitaal geheugenverlies, het recht om offline te mogen zijn, en digitale ‘white spots’ op aarde, samen met fotograaf Jacqueline Hassink. Van der Haak en haar team oordelen niet: ze volgen een aantal mensen met EHS in hun zoektocht naar een stralingsvrij leven. De soundtrack van de film, met z’n neurotische muziekjes, voortdurende gesuis en gezoem, en snerpende radiofrequenties, geeft op z’n minst een beetje een idee van een van de klachten die deze mensen kunnen ervaren.

De film huren om zelf te bekijken, zie:
picl.nl/
kosten € 8,50 per 48 uur
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie