5G-experimenten Groningen en Amsterdam

woensdag, 16 mei 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron 1: www.nu.nl/mobiel/5266061/5g-experiment-groningen-wordt-jaar-uitgebreid.html
5G-experiment Groningen wordt dit jaar uitgebreid

16 mei 2018

De experimenten met 5G in Groningen worden uitgebreid. Het testnetwerk wordt uitgerold naar een deel van Noord-Groningen.
Dat is mogelijk dankzij een nieuwe subsidie van 2 miljoen euro die is verstrekt door het Rijk en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, aldus RTV Noord.

Bij de nieuwe testfase zal ook worden gekeken naar concrete, commerciële toepassingen van 5G.

De tests met 5G in Groningen waren tot nu toe beperkt tot de Zernike Campus in Groningen. Het plan was al langer om uit te breiden naar het noorden van Groningen, wat door de subsidie dit jaar mogelijk is.

Er zal worden gezocht naar een haven, een akkerbouwgebied en een bedrijventerrein om het 5G-netwerk te testen. Onder meer de Eemshaven, waar Google een datacenter heeft, staat op de lijst van potentiële locaties.


Bron 2: www.parool.nl/amsterdam/johan-cruijff-arena-wordt-toch-het-eerste-5g-stadion~a4592197/
Johan Cruijff Arena wordt toch het eerste 5G-stadion

12 april 2018

De proef met mobiel 5G internet rondom de Johan Cruijff Arena gaat toch door. KPN, Nokia en de Arena starten morgen met de aanleg van een 'lokaal' 5G-netwerk dat over een halfjaar jaar actief moet worden.

Met 5G internet kunnen gebruikers van smartphones die geschikt zijn voor het nieuwe netwerk streaming video's kijken of online gamen, maar bijvoorbeeld in een stadion ook live meekijken met herhalingen van de wedstrijd.

Daarnaast kunnen op basis van het netwerk allerlei diensten, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid of crowdmanagement, draadloos worden uitgerold die vanwege het snelheidsverschil nu nog via internetkabels lopen.

Spionnenjacht
In veel landen wordt 5G vanaf dit jaar voor algemeen gebruik uitgerold, maar niet in Nederland. Hier blijven de benodigde frequenties (3,5 Ghz) vooralsnog voorbehouden aan opsporingsinstanties van Defensie, die ze gebruiken voor de jacht op terroristen en cybercriminelen.

De frequentie die internationaal voor 5G is afgesproken, is in Nederland op zijn vroegst pas in 2023 beschikbaar, en mogelijk zelfs pas in 2026. Verwacht wordt dat in andere landen 5G al in 2020 door consumenten kan worden gebruikt.

Achterstand
Eerder waarschuwden onder meer KPN en de it-industrie in Het Parool dat Nederland hierdoor op enorme achterstand komt te staan. Mobieltjesfabrikanten zullen niet alleen voor ons land aparte apparaten maken, waardoor aanbieders van 5G-diensten in Nederland geen toepassingen zullen gaan aanbieden.

Staatssecretaris Mona Keijzer liet naar aanleiding van de berichten weten te gaan kijken of de proeven alsnog mogelijk worden en of het vrijgeven van de frequenties naar voren gehaald kan worden.

KPN gaat nu alsnog toestemming op vier plekken in het land lokale proeven te houden, waaronder in en om de Johan Cruijff Arena. Daarbij wordt gebruik gemaakt van twee andere frequenties. ''Maar we gaan wel een aanvraag doen om ook de 3,5 Ghz-frequente te mogen gebruiken,'' aldus Jacob Groote van KPN.

''Om goed voorbereid te zijn op de komst van 5G moeten we diensten beproeven,'' zegt een woordvoerder van KPN, ''anders loopt de invoering nog meer vertraging op.''

De proef rondom de Arena zal vooral zijn gericht op het massale gebruik van 5G-internet door grote groepen mensen en instellingen. Het stadion wil bij de wedstrijden voor het Europees Kampioenschap voetbal in 2020 de 5G-zenders actief inzetten om de controle van de menigte in goede banen te leiden.

KPN en de Arena werken daarbij samen met de gemeente Amsterdam en Nokia, de leverancier van de 'Massive Mimo' netwerkapparatuur. Naast de Arena wil KPN ook 5G-proeven houden met ziekenhuis AMC, met bedrijven en winkels in een straal van tien kilometer rondom de Arena.

De Arena zal daarmee, met het EK-stadion in München, het eerste 5G-stadion ter wereld worden. Overigens had KPN afgelopen winter al een 5G-proefzender geplaatst bij de ijsbaan van het Olympisch Stadion in Amsterdam. T-Mobile plaatste daarnaast eind vorig jaar al een 5G-proefzender bij het Leidseplein.

Boerderij
De andere 'veldlaboratoria' van KPN komen op een boerderij in Drenthe, waar beproefd wordt of 5G een rol kan spelen bij het introduceren van breedbandinternet in agrarische gebieden en voor de toepassing van drones voor het controleren van gewassen.

Een tweede proef vindt plaats op snelwegen bij Helmond, onder meer om de toepassing van 5G-diensten bij het gebruik van zelfrijdende auto's uit te proberen. De laatste proef is in de Rotterdamse haven, om het gebruik voor logistieke toepassingen te testen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie