Wateren en Zorgvlied op achterste benen over enorme zendmast
woensdag, 11 april 2018 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: www.dvhn.nl/drenthe/Wateren-en-Zorgvlied-op-achterste-benen-over-enorme-zendmast-23039705.html
29 maart 2018
Inwoners van de dorpen Wateren en Zorgvlied zijn des duivels over de voorgenomen plaatsing van een enorme zendmast.
Het bouwwerk wordt bijna veertig meter hoog. KPN wil de mast bovendien aan de Wateren 15 neerpoten, pal langs deze doorgaande weg en vlakbij de dorpsentree van Zorgvlied. Op het terras van eethuis/cafetaria Zorgvlied zit je er straks bijna onder.
Mobiel bereik bij Drents-Friese Wold verre van optimaal
Aan deze kant van de gemeente Westerveld, op de rand van het Drents-Friese Wold, is het mobiele bereik verre van optimaal. Al jaren zijn er klachten over deze ‘witte vlekken’. Niet in de laatste plaats van de vele campinghouders en andere recreatieondernemers in de omtrek: zij lopen klandizie mis als die niet kan internetten. Dat KPN actie onderneemt, lijkt dus goed nieuws. ,,Maar dan niet op deze plek. Dit is te gek voor woorden”, foetert Dorus Liefting. Hij en zijn vrouw Marianne dreigen de enorme mast pal tegenover hun boerderij te krijgen.
Nog eens 74 adressen hebben ook handtekening gezet
De gemeente Westerveld heeft al ingestemd met de plaatsing van de zendmast op deze plek. Eind januari is de verleende omgevingsvergunning gepubliceerd. Samen met Agaath Siemensma uit Zorgvlied hebben de Lieftings bezwaar gemaakt. Onder hun brief staan de handtekeningen van nog eens 74 adressen in de buurt. Het is geen gezicht, zo’n tientallen meters hoge mast op zó’n zichtbare plek, vinden de ondertekenaars.
Migraine, last van de darmen en totaal uitgeput
Zij zijn daarnaast bang voor de effecten van jarenlange blootstelling aan straling. Siemensma is in het verleden naar eigen zeggen gevlucht uit haar toenmalige woonplaats Dronten: ,,Ik woonde daar met meerdere masten rond mijn huis. Ik kreeg migraine en last van mijn darmen en raakte totaal uitgeput. Ik ben allergisch voor elektromagnetische velden.” Dorus Liefting is imker. Gaat de plaatsing van de zendmast op deze locatie door, dan vreest hij het ergste voor zijn bijen. ,,Ik heb vijftig kasten staan, met in totaal een paar miljoen bijen. Komt de mast hier te staan, dan zullen er geheid honderdduizenden sterven.”
‘Mast moet verder van huizen en bedrijven af’
Een jaar geleden ongeveer vroeg KPN de gemeente om een vergunning voor de mast op deze plek. Tijdens een informatiebijeenkomst in hotel Villa Nova in Zorgvlied kregen het telecombedrijf en de gemeente al de wind van voren. Een zendmast – daar hadden weinig van de aanwezigen moeite mee. Maar dan op een andere locatie. Meer uit het zicht, verder van huizen en bedrijven af. ,,Er zijn die avond vanuit de zaal al alternatieve locaties geopperd, maar daar is niks mee gedaan”, legt Dorus Liefting uit.
‘Of verder in de richting van Diever’
Hij noemt Wateren-zuid en de schoorsteen van de vroegere melkfabriek in Boijl als voorbeelden. ,,Verder in de richting van Diever is ook een optie. Daar zouden ook de gebruikers van het netwerk mee gebaat zijn. In Zorgvlied en Wateren zelf is het mobiele bereik namelijk wel in orde, de klachten gaan vooral over het gebied rond de dorpen.”
‘In strijd met redelijke eisen van welstand’
De inwoners van Zorgvlied en Wateren weten de welstands-/monumentencommissie aan hun zijde. In oktober concludeerde die dat ‘in dit kleinschalige landschap de antennemast te veel afbreuk doet aan de karakteristieken van het landschap. Het plan is in strijd met redelijke eisen van welstand’. Ronduit verbouwereerd zijn Siemensma en de Lieftings dan ook dat de omgevingsvergunning uiteindelijk toch is toegekend.
Brief nog naar commissie bezwaarschriften
Voordat die helemaal definitief is, ligt het bezwaarschrift van de inwoners van Zorgvlied en Wateren nog wel op tafel bij de onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Die behandelt de brief uiterlijk half juni. Willen KPN en de gemeente de plaatsing koste wat kost doorzetten, dan leggen de bezwaarmakers zich daar niet bij neer. ,,In dat geval stappen we naar de rechter en als het moet daarna naar de Raad van State.”
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie