Feit of fictie: “telefoon naast bed slecht voor je hersenen”
maandag, 07 augustus 2017 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: www.nporadio1.nl/radio-eenvandaag/onderwerpen/420057-feit-of-fictie-telefoon-naast-bed-slecht-voor-je-hersenen
7 aug. 2017
Waar ligt je telefoon als je gaat slapen? Hopelijk niet naast het bed. Dat zou namelijk slecht zijn voor je hersenen. Althans, als we Philip Freriks in een aflevering van televisiequiz De Slimste Mens moeten geloven. Journaliste Angela de Jong is deelnemer aan De Slimste Mens en vertelt dat ze vanwege haar vak wel met haar telefoon naast haar bed moet slapen. Daarop reageert Freriks met: ''Dat schijnt slecht voor je hersenen te zijn.'' Maar is dat wel zo? In Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin vandaag zijn uitspraak.
Geen bewijs
''Vooralsnog klopt de uitspraak niet,'' zegt Monique Beerlage van Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid. ''Er wordt veel onderzoek gedaan, daarin zien we soms wel een effect en soms niet. Er is dus geen overtuigend bewijs.''
Al jaren is er een hoop te doen om de straling van mobiele telefoons. In 2011 classificeerde de World Health Organization (WHO) het als mogelijk kankerverwekkend en plaatste de straling in dezelfde categorie als bijvoorbeeld uitlaatgassen.
Toch is er weinig reden om ons zorgen te maken, vindt Beerlage, want er is geen onomstotelijk bewijs voor een negatief effect van mobiele telefoons op de gezondheid. ''Adviesorganen die blootstellingslimieten opstellen zien ook geen reden om lagere limieten te stellen.'' Maar wat de effecten op de lange termijn zijn, blijft vooralsnog lastig vast te stellen: de mobiele telefoon is pas sinds eind jaren '90 voor consumenten toegankelijk. Logisch dus dat er nog geen hard bewijs is voor nare gezondheidseffecten.
Popcorn
In een uitzending van Zembla (''Ziek van je mobieltje'') zegt emeritus hoogleraar Milieukunde Lucas Reijnders het volgende over de afwezigheid van bewijs: “Zo kun je wel elk onderzoek onderuit halen, maar dat wil niet zeggen dat het niet globaal juist is wat er staat. De combinatie van die onderzoeken die dezelfde richting uit wijzen is eigenlijk wel voldoende reden om te zeggen: er is wel iets aan de hand.”
Dat er iéts aan de hand is, blijkt ook wel uit een video waar te zien is hoe er met behulp van telefoons die gebeld worden popcorn kan worden gemaakt. 'Do try this at home', maar zorg voor de zekerheid voor voldoende afstand.
Het antwoord op de vraag of de uitspraak van Philip Freriks klopt moet Lammert u schuldig blijven. De uitspraak is ongefundeerd, want nog niet bewezen. Het tegendeel ervan alleen ook niet, dus blijf je telefoongebruik goed in de gaten houden.
Mocht je je nu toch zorgen maken over de straling van je mobieltje, dan zijn hier vijf tips om rekening mee te houden:
Leg de mobiele telefoon verder weg van het bed of buiten de slaapkamer
Zet de telefoon op vliegtuigstand (of zet hem helemaal uit), dan is er geen straling meer
Gebruik de telefoon voornamelijk bij goed bereik en vermijd gebruik in kleine, afgesloten ruimtes
Gebruik oortjes of een koptelefoon bij het bellen, zodat de telefoon niet tegen het oor gehouden hoeft te worden
Bel zo min mogelijk in de auto of te trein: bij het reizen met hoge snelheid zoekt de telefoon steeds een nieuwe verbinding en daardoor verhoogt de straling
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie