5G: Staatssecretaris: proef met supersnel 5G in Groningen is van de baan

donderdag, 15 maart 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron 1: www.dvhn.nl/groningen/Staatssecretaris-proef-met-supersnel-5G-in-Groningen-is-van-de-baan-22997887.html
14 maart 2018

Een experiment met een supersnelle mobiele 5G-verbinding in Groningen is van de baan.

Staatssecretaris Mona Keijzer wil onder geen beding toestemming geven, zei ze gisteren in de Tweede Kamer. De proef met 5G sneuvelt omdat de draadloze signalen van dit mobiele netwerk van de toekomst het radioverkeer kunnen storen van de spionagesatellieten in het Friese Burum.

Het draadloze 5G-internet maakt gebruik van dezelfde golflengtes als de satellieten in Burum, die deels van de inlichtingendiensten zijn. Het Agentschap Telecom heeft metingen uitgevoerd. Die brengen aan het licht dat er ,,in alle gevallen ontoelaatbare verstoringen optreden’’.

Drones
Groningen wil een experimenteervergunning aanvragen om proeven te doen met drones in de landbouw of met zelfrijdende auto’s. ,,Het kan niet’’, zei Keijzer. Boven de lijn Amsterdam-Zwolle is de uitrol van 5G voorlopig uitgesloten.

D66 en de VVD hadden een motie klaarliggen om de Groningse proeven toch door te zetten. Die motie is nu aangehouden.

Veiligheidsdienst
Keijzer komt deze zomer met een brief over mogelijke oplossingen. Ook de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Defensie moeten zich erover uitlaten, vanwege het belang van het park bij Burum voor de veiligheidsdienst.

Het CDA wil dat er voor het einde van dit jaar duidelijkheid komt over de uitrol van 5G over Nederland. Tijdens een eerder debat opperde de PvdA om de satellietschotels van Burum desnoods te verplaatsen naar ongebruikte boorplatforms op de Noordzee. De Tweede Kamer heeft haast.

Jan Paternotte (D66): ,,Nederland kan het zich niet permitteren om niet voorop te lopen’’.

Dus als D66 zo voor dat voorop lopen met draadloze technologieën is, dan is mijn conclusie: niet op D66 stemmen.

Bron 2: tweakers.net/nieuws/136329/groningse-5g-experimenten-gaan-ook-door-zonder-gebruik-van-3-komma-5ghz-frequentie.html

15 maart 2018

'Groningse 5g-experimenten gaan ook door zonder gebruik van 3,5GHz-frequentie'

De pilot 5Groningen, een project voor 5g-experimenten in Noord-Groningen, gaat volgens de organisatie gewoon door, ook al heeft de staatssecretaris gezegd dat er geen sprake kan zijn van het gebruik van de 3,5GHz-frequentie.

Volgens 5Groningen
www.5groningen.nl/nieuws/5groningen-gaat-gewoon-door
zijn er naast de 3,5GHz-frequentie ook nog andere frequenties beschikbaar waarop getest kan worden met 5g. Het gaat dan bijvoorbeeld om de 700 MHz- en de 26GHz-band, waardoor er volgens de organisatie nog altijd getest kan worden met 'internet-of-thing-apparaten, laag energieverbruik en snelle reacties.' De organisatie stelt echter dat de 3,5GHz-frequentie wel noodzakelijk is om de maximale snelheid van 5g te testen.

Door deze beperking is er kritiek op de staatssecretaris, die woensdag in de Tweede Kamer een motie ontraadde
tweakers.net/nieuws/136313/gronings-5g-experiment-krijgt-geen-vergunning-om-verstoring-afluisterstation.html
waarin de regering werd opgeroepen om de pilot toegang te geven tot de 3,5GHz-band. Marco Smit, bestuurder van het Economic Board Groningen, is hier niet blij mee: ''De uitspraak van de staatssecretaris is teleurstellend voor de provincie Groningen, maar ook slecht voor de positie van Nederland als koploper op het gebied van 5g. Tientallen Groningse bedrijven hebben al plannen ingediend om hun innovaties te testen met 5g en daar willen we mee door'', aldus Smit.

Volgens de staatssecretaris kan de 3,5GHz-frequentie niet worden gebruikt, omdat het anders de MIVD en de AIVD zou verhinderen om via het afluisterstation in het Friese Burum de satellietcommunicatie te onderscheppen. Om hierbij verstoringen te voorkomen, mogen er vooralsnog geen zendmasten boven de lijn Amsterdam-Zwolle worden ingesteld op 3,5GHz. De pilot 5Groningen zegt met het ministerie van Economische Zaken in gesprek te willen gaan om tot oplossingen te komen.

Extra info per e-mail ontvangen van 5Groningen:

De afgelopen weken is er door diverse media aandacht besteed aan het spectrumbeleid van de regering en de gevolgen hiervan voor het testen met 5G. Als nieuwsbriefontvanger houden wij u graag op de hoogte van de ontwikkelingen, want hoewel sommige berichtgeving mogelijk anders doet geloven gaan wij gewoon door met testen!

Wat is er aan de hand?

Kamerleden Paternotte (D66) en Weverling (VVD) hebben vorige week een motie ingediend waarmee ze de regering verzochten nog dit jaar hun spectrumbeleid aan te passen zodat 5Groningen toegang kan krijgen om te experimenteren met mobiele communicatie op de 3.5GHz-band. De motie is echter ontraden door staatssecretaris Keijzer. Op het moment dat wij hier van gebruik maken voor het testen van 5G wordt de satellietcommunicatie, die door Defensie wordt opgevangen in Burum, namelijk verstoord.

Helaas, want de 3.5GHz-frequentie is wel de ideale frequentie om 5G mee te testen. Binnen heel Europa wordt dit als dé standaard frequentie gebruikt en andere Europese landen testen hier nu dus ook al op. Maar dit betekent zeker niet dat we in Noord-Groningen stoppen met testen, hier gaan we met gebruik van andere frequenties zeker mee door.

Er zijn een heleboel Groningse bedrijven die plannen hebben om hun innovaties te testen met 5G. We hebben al tientallen pilots opgestart en zoals Marco Smit het aan het Dagblad van het Noorden omschreef: “Dit is zeker geen showstopper. We gaan gewoon door.”Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie