KPN eist frequenties van Defensie voor 5G op

vrijdag, 02 maart 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.agconnect.nl/artikel/kpn-eist-frequenties-van-defensie-voor-5g-op
31 jan. 2018

KPN wil dat de overheid op korte termijn een oplossing verzint voor het feit dat Defensie nog belangrijke frequenties in gebruik heeft die wereldwijd zijn aangewezen voor gebruik voor 5G-netwerken.

In 2019 is er een frequentieveiling gepland voor 5G-technologie. Maar voor die veiling heeft de overheid alleen frequenties in de 700 MHz-band beschikbaar. Die hebben heel andere eigenschappen dan de frequenties in de 3,5 GHz-band die in andere landen gebruikt gaan worden. In Nederland zijn die frequenties in de 3,5 GHz band echter tot 2023 bij Defensie.

De lage frequenties van 700 MHz komen weliswaar verder de gebouwen binnen, maar hebben een veel lagere capaciteit dan de hoge frequenties in de 3,5 GHz-band. ''Als de hele wereld aan de slag gaat met de 3,5 GHz frequenties voor 5G, waarom moeten wij dan wachten met het gebruik er van tot 2023'', zegt Joost Farwerck COO van KPN.

Samengebruik met Defensie
Farwerck wil met de overheid om tafel om een versnelde afbouw van het gebruik door Defensie te regelen of te komen tot een gedeeld gebruik. ''Het probleem is bekend, nu nog de oplossing. Zet de techneuten bij elkaar dan moet er toch een modus te vinden zijn. Nu behoren de mobiele netwerken in Nederland nog tot de beste in de wereld. Als we te lang wachten, gaan we achterlopen.''

Farwerck gaf vanochtend in een sessie na de presentatie van de jaarcijfers nog een toelichting op de plannen van KPN met 5G. Het bedrijf wil niet wachten op de specificatierondes die de komende jaren nog op het programma staan.

Versneld aan de gang met 5G
Het komend jaar gaat het bedrijf al verschillende proeven doen met de nieuwe eigenschappen die 5G gaat bieden. Onderdelen van die technologie kunnen worden toegepast in combinatie met het 4G-netwerk zodat een super4G-net ontstaat. Een voorbeeld is het toepassen van een nieuw type antenne waarmee een veel grotere capaciteit te leveren is (Massive MiMo). In drukke gebieden kan daarmee een betere dekking worden geleverd.

Het telecombedrijf zoekt ook nadrukkelijk de samenwerking met industriepartners. Zo komen er proeven met precision farming, waarbij boeren veel gerichter hun gewassen kunnen bewerken. Maar ook in de sfeer van communicatie tussen auto's en het straatmeubilair kunnen al stappen worden gemaakt. De communicatie kan er dan voor zorgen dat het stoplicht versneld op groen springt bij een nadering van een auto, als dat veilig is.

Lees meer over 5G, KPN
www.agconnect.nl/tag/5g .Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie