5G: Nederlandse overheid onderzoekt mogelijkheid 5g op 3,5GHz-band

donderdag, 15 februari 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: tweakers.net/nieuws/135031/nederlandse-overheid-onderzoekt-mogelijkheid-5g-op-3-komma-5ghz-band.html
8 febr. 2018

De Nederlandse overheid onderzoekt of er een mogelijkheid is dat providers in heel Nederland de 3,5GHz-frequentie mogen gebruiken voor 5g. Het lijkt erop dat 3,5GHz een belangrijke frequentieband wordt voor de komende generatie mobiele netwerken.

Staatssecretaris Mona Keizer van Economische Zaken en Klimaat zegt in een Kamerbrief dat haar ministerie en andere departementen momenteel onderzoek laten doen naar de gevolgen van het openstellen van de 3,5GHz-band. Pas als dat onderzoek klaar is, nemen de betrokken bewindslieden een beslissing. Keizer belooft de eerste vorderingen van het onderzoek binnen enkele maanden te publiceren.

Momenteel mogen providers in de noordelijke helft van het land, zo ongeveer boven de lijn Amsterdam-Coevorden, geen zendmasten instellen op 3,5GHz uit angst dat het stoort bij het satellietstation in het Friese Burum. Dat verbod geldt alleen voor Nederland. Duitse providers mogen in het grensgebied wel 5g aanbieden op 3,5GHz, hoewel het Duitse grensgebied veel dichter bij het satellietstation ligt dan Amsterdam. Providers willen dat die beperking verdwijnt.

Keizer zegt dat 5g wel mogelijk wordt op 700MHz en 26GHz, frequentiebanden die providers misschien per 2020 in gebruik kunnen nemen. De staatssecretaris tekent verder aan dat de huidige frequenties voor 2g, 3g en 4g ook in gebruik zullen zijn voor 5g.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie