Nederlandse huisartsen maken zelf hartfilmpjes met iPhones

maandag, 05 februari 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.iculture.nl/nieuws/nederlandse-huisartsen-hartfilmpjes-iphone-app/
4 febr. 2018

Ruim 1.100 Nederlandse huisartsen gaan met hun smartphone hartfilmpjes maken. Met de app CardioSecure kunnen huisartsen in de praktijk of bij patiënten thuis een ECG maken.

Conny van der Zwaag

CardioSecur: mobiele hartfilmpjes met de iPhone
In Nederland zijn meer dan 1 miljoen hart- en vaatpatiënten, zo blijkt uit cijfers van de Hartstichting. Al die mensen moeten regelmatig in het ziekenhuis langs om een hartfilmpje of
elektrocardiogram (ECG) te laten maken. Zo’n grafiek laat de elektrische signalen van het hart zien, zodat daaruit eventuele afwijkingen en ontwikkelingen op te sporen zijn. Om het nog makkelijker te maken voor patiënten krijgen ruim 1.100 Nederlandse huisartsen de mogelijkheid om hartfilmpjes te maken met hun smartphone of tablet. De app wordt uitgebracht door KPN.

De provider al de app uiteindelijk voor alle huisartsen beschikbaar stellen. De app is te gebruiken in de huisartsenpraktijk of bij de patiënten thuis, terwijl een cardioloog op afstand meekijkt via een beveiligde verbinding. Het scheelt tijd en reiskosten en bovendien zijn de mobiele hartfilmpjes goedkoper te maken dan in het ziekenhuis.

CardioSecur in gebruik
De app werkt als volgt: naast de app is er een speciale kabel nodig, die aan te sluiten is op de Lightning-poort van een iPhone of iPad. De meting bestaat uit drie stappen. Eerst worden de vier zelfklevende elektroden op de borst van de patiënt geplakt. Daarna volgt een 10 seconden durende meting en tenslotte volgt de analyse en het ontvangen van persoonlijk advies.

Tientje per maand
De gratis app is verkrijgbaar via de App Store. Voor Android-gebruikende huisartsen is er ook een versie in de Google Play Store te vinden. Verder heb je een CardioSecur-abonnement nodig, de ECG-kabel en een geschikte smartphone of tablet. De huisarts betaalt eenmalig €99 voor het pakket, bestaande uit de 50 gram wegende ECG-kabel en 144 eenmalig bruikbare elektroden, geschikt voor 36 metingen. Momenteel geldt er een 2-voor-1-prijsactie waarbij de huisarts twee stuks van het CardioSecure-meetpakket krijgt. Daarnaast betaalt de huisarts maandelijks €9,95 voor de dienst. Nieuwe elektroden kosten €19 voor 144 stuks.

De dienst omvat ook een ECG-rapport, de mogelijkheid om de ECG’s te synchroniseren met een beveiligde server die voldoet aan de Duitse privacywetten en de mogelijkheid om je ECG-rapporten als PDF te exporteren, via AirPrint af te drukken of via iMessage en AirDrop te delen met anderen. Omdat de huisarts alleen een app nodig heeft, is het mogelijk om overal een meting te doen.

Gezondheidsfuncties in iOS 11.3
Apple zal het project waarschijnlijk toejuichen, want ze proberen al een aantal jaren de mogelijkheden op medisch gebied uit te breiden. Zo komt er in iOS 11.3 een optie om medische dossiers mee te nemen in de Gezondheid-app en data uit te wisselen met ziekenhuizen. Voorlopig doen alleen een aantal Amerikaanse ziekenhuizen mee, maar we hopen dat het snel ook in Europa in gebruik kan worden genomen. Het is een van de vele nieuwe functies in iOS 11.3.

Zie ook:
tweakers.net/nieuws/134819/nederlandse-huisartsen-krijgen-app-om-hartfilmpjes-met-een-smartphone-te-maken.html

Met alle draadloze apparatuur kun je jezelf dus eerst hartritmestoringen bezorgen en vervolgens kun je die draadloos naar een specialist sturen. Hartritmestoringen kunnen natuurlijk ook op andere wijze ontstaan, maar draadloze communicatie kan dan een co-factor zijn, net zoals bij kanker, zie:
Onderzoeken/9095/redir .
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie