Gameboyrug: Artsen slaan alarm: Jongeren kweken letterlijk een bochel

maandag, 29 januari 2018 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.destentor.nl/deventer/artsen-slaan-alarm-jongeren-kweken-letterlijk-een-bochel~ab125743/
26 jan. 2018

Er komt een generatie aan met enorm zwakke ruggen. Houdingsdeskundigen slaan alarm na een onderzoek onder bijna 250 scholieren in Deventer. ,,Steeds meer jongeren kweken letterlijk een bochel.’’

Meer dan de helft van de jongeren werkt hun rug de vernieling in. Niet door zware inspanningen, maar door verkeerd zitten en te weinig beweging. Dat zeggen orthopedisch chirurgen Piet van Loon en Ruud van Erve na een onderzoek onder bijna 250 scholieren in Deventer. Zij werken aan een wetenschappelijke publicatie hierover en noemen de resultaten zorgwekkend.

Smartphones
Jongeren zitten vaak zo kromgebogen boven hun smartphones, tablets en computers, dat hun ruggen krom groeien en hun spieren verslappen. Het lijkt ontspannen, zo onderuitgezakt, maar volgens Van Loon en Van Erve kweken steeds meer jongeren op die manier letterlijk een bochel. Het Deventer onderzoek bevestigt dit volgens de artsen: meer dan de helft van de onderzochte scholieren blijkt last te hebben van spierverkortingen.

Onderdeel van het onderzoek was een zogeheten buktest. Hierbij moeten kinderen met gestrekte benen voorover hangen en de grond proberen te raken. Waar 70 jaar geleden nog bijna alle jongeren hiervoor slaagden, lukte het meer dan de helft van de Deventer scholieren niet de oefening uit te voeren. ,,De resultaten maken ons duidelijk dat het niet goed gaat met de lichamelijke ontwikkeling van kinderen”, zegt Van Loon.

Gameboyrug
De artsen zagen kromme ruggen voorbijkomen zoals ze die voorheen zelden tot nooit zagen - ‘gameboyruggen’ genoemd. ,,Het zijn nu ogenschijnlijk vooral kleine klachten waarmee deze jongeren te maken hebben. Denk aan pijnen, moeheid en niet mee kunnen komen. Maar zij worden zo de zwakke ouderen van later”, zegt Van Loon, net als Van Erve verbonden aan de Deventer kliniek Care to Move. ,,Als we niets doen, zijn de problemen later niet te overzien.”

De medisch specialisten pleiten voor meer preventie en aandacht voor de lichaamshouding van kinderen.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie