3GPP keurt eerste 5G-standaard goed

vrijdag, 22 december 2017 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/3gpp-keurt-eerste-5g-standaard-goed--1225520
21 dec. 2017

De industriegroep 3GPP heeft de eerste 5G-standaard gereedgemaakt voor toepassingen in live netwerken. Het gaat om de eerste fase van Release-15, die alleen kan werken als er een fallback aanwezig is naar 4G. Op een bijeenkomst in Lissabon heeft de 3GPP TSG RAN group deze zogeheten NSA (Non Stand Alone) standaard aangenomen. Alle signalling gaat over LTE. De Stand-Alone versie (SA) staat gepland voor medio 2018.
De branche heeft in maart 2017 besloten om de ontwikkeling van dit deel van de 5G-roadmap te versnellen om zo de commerciële diensten dichterbij te brengen. De eerste commerciële netwerken worden nu vanaf 2019 verwacht. Qualcomm wil in 2019 de eerste chipsets gaan leveren, Korea Telecom wil dat jaar live gaan. Andere, zoals NTT DoCOMO en T-Mobile US verwachten in 2020 hun 5G diensten te kunnen lanceren in NSA-scenario’s.

De industrie is al meer dan een jaar bezig met testen op interoperabiliteit van de apparatuur in alle beschikbare en kandidaat-spectrumbanden. Ericsson en Qualcomm werken samen met AT&T, NTT Docomo, Orange, SK Telecom, Sprint, Telstra, T-Mobile US, Verizon en Vodafone. Deze bedrijven gaven onlangs live demo’s met een multi-vendor 3GPP-compatible 5G NR omgeving in het Ericsson Lab in Kista in Zweden en in een lab van Qualcomm in New Jersey. Ericsson heeft 5G NR pre-commerciële base stations en Qualcomm heeft 5G NR chipsets voor mobiele telefoons en andere modems. NSA 5G NR gebruikt het bestaande LTE radionetwerk en EPC (Evolved Packet Core) als anker, terwijl de onderste lagen van de dataverbinding worden geleid over 3,5 GHz en 28 GHz.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie