KPN heeft voor de lente landelijk dekkend netwerk van opvolger 2g voor iot

donderdag, 21 december 2017 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: tweakers.net/nieuws/133193/kpn-heeft-voor-de-lente-landelijk-dekkend-netwerk-van-opvolger-2g-voor-iot.html
21 dec 2017

De Nederlandse provider KPN zal binnen drie maanden een landelijk dekkend lte-m-netwerk hebben. De provider heeft de technologie op de eerste masten aangezet in Rotterdam en Den Haag. Lte-m zal draaien naast het al bestaande lora-netwerk.

KPN ziet lte-m als opvolger van 2g voor toepassingen als slimme meters en pinautomaten. De aankondiging om snel lte-m aan te bieden is geen verrassing, want vorig jaar zei KPN al dat de provider dit jaar zou beginnen met het aanzetten van lte-m op masten.

KPN houdt lora in de lucht als netwerktechnologie voor tragere verbindingen onder 50Kb/s. Apparaten die een snelheid nodig hebben tussen 50Kbit/s en 1Mbit/s, kunnen terecht op het lte-m-netwerk. Voor het opzetten van een lte-m-netwerk hoeft KPN geen nieuwe masten te bouwen of antennes aan te schaffen, maar alleen de software op huidige antennes aan te passen. Lte-m werkt op huidige zendinstallaties en op huidige frequenties van KPN. Daarom is het netwerk binnen een paar maanden landelijk dekkend.

De Nederlandse provider benadrukte vorig jaar al dat het 2g en 3g in de lucht zal houden. ''Wij zien het als alternatief voor 2g en 3g voor m2m-communicatie'', aldus een woordvoerder tegen Tweakers. Hoewel alle nieuwe smartphones 2g ondersteunen, zitten er weinig smartphones meer op het netwerk. De voornaamste toepassing is nu m2m-communicatie. Door de lage prijs voor modems en de betrouwbaarheid van het netwerk kreeg 2g een tweede leven door het aansluiten van apparaten als pinautomaten. Vodafone stopt over twee jaar met 3g, maar KPN heeft zo'n aankondiging nog niet gedaan.

Met lte-m kiest KPN voor een andere techniek dan de Nederlandse concurrenten Vodafone en T-Mobile, die allebei gaan voor nb-iot. Het Belgische Orange activeert zowel nb-iot als lte-m. Lte-m is een standaard die onderdeel is van de 4g-technologie lte en werkt met dezelfde technieken, alleen met een lagere bandbreedte. Dat is het grote verschil met nb-iot, dat is gebaseerd op een andere modulatietechniek.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie