Vanaf 2018 kies je zelf je modem of tv-kastje

donderdag, 14 december 2017 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.rtlnieuws.nl/technieuws/vanaf-2018-kies-je-zelf-je-modem-of-tv-kastje
13 dec. 2017

Waar je nu nog een modem, router of tv-ontvanger van je provider krijgt, mag je vanaf volgend jaar zelf kiezen.

Met die maatregel wil Nederland voldoen aan Europese regelgeving, meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) woensdag. De Europese regelgeving bepaalt dat modems, routers en tv-ontvangers onderdeel zijn van het privénetwerk van een consument of bedrijf. En dus mogen consumenten en bedrijven straks zelf kiezen welke apparatuur zij willen gebruiken, zoals mensen nu ook al zelf een telefoon naar hun eigen wensen aanschaffen.

Providers mogen straks nog steeds eigen apparatuur aanbieden, maar in de loop van 2018 moeten consumenten daarnaast eigen keuzevrijheid krijgen. Dat moet de concurrentie op de markt voor modems, routers en tv-ontvangers vergroten, staat in de toelichting van de voorgestelde regeling. Nu hebben consumenten die een modem van hun provider hebben gekregen weinig aanleiding om verder te zoeken.
www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2017/12/13/toelichting-consultatie-beleidsregel-netwerkaansluitpunt

Mening geven
Providers staan kritisch tegenover het plan van vrije apparaatkeuze, maar kwamen volgens het ministerie niet zelf met een oplossing. Om het vrije handelsverkeer op netwerkapparaten te waarborgen, vindt het ministerie de maatregel ook noodzakelijk. De nieuwe situatie kan ook zorgen voor andere aanbiedingen van providers, bijvoorbeeld met of juist zonder bijgeleverde apparatuur.

De overheid houdt een consultatie over dit nieuwe beleid. Daarbij wordt alle betrokkenen om hun mening gevraagd, ook consumenten. Tot 15 februari is het mogelijk om te reageren op onder meer de duidelijkheid van de nieuwe regels, en of consumenten verwachten voordelen te ondervinden.
www.internetconsultatie.nl/beleidsregel_netwerkaansluitpunt .


Dit kan voor elektrogevoelige personen gunstig uitpakken, je kunt dan nl. kiezen voor een router met een knopje (vaak aan de zijkant) waarmee je de WiFi gewoon kunt uitzetten. Die moeten dan wel op de markt zijn natuurlijk. Op dit moment is dat zo. Er zijn routers van verschillende providers die hieraan voldoen, zie bijv.:
Voorlichting/10324/%7Bwifi_uitzetten_modems_van_kpn_xs4all_proximus_en_ziggo%7D .


Commentaar van een lezer:
Voor zover ik weet kon dat altijd al, de provider levert vaak een modem mee van een fabrikant waar hij een contract mee heeft maar niemand kan je verbieden zelf een modem naar keuze te kopen en die te installeren. Of providers protocollen hebben ingebouwd om dit te ontmoedigen of onmogelijk te maken weet ik niet maar dan weet je ook meteen dat het geen onafhankelijke provider is waar je bijzit...

Dit klopt natuurlijk, www.electrohealth.nl heeft al heel veel WiFi routers vervangen door Eco-WiFi routersLees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie